PODUZETNIČKI MINDSET

Vlasnica privatne bolnice Arithera zagovora sinergiju javnog i privatnog zdravstva: ‘Vlasništvo nije bitno‘

Hegediš Došen kaže kako pacijente u privatno zdravstvo u prvom redu privlači činjenica da tamo čekanja nema

Arijana Hegediš Došen

Specijalna bolnica Arithera iduće će godine proslaviti 25 godina rada. Utemeljila ju je Arijana Hegediš Došen. Ona je jedina žena vlasnica i ravnateljica neke privatne specijalne bolnice u Hrvatskoj. U dominantno muškoj i hijerarhijski strogo posloženoj profesiji ostvarila je zavidnu karijeru te od Specijalne bolnice Arithera izgradila prepoznatljiv brend u privatnom zdravstvu ovog dijela Europe.

"Teško je bilo izgraditi brend - uvjeriti pacijente da je ono što plaćaju, vrijedno njihova novca. U posao sam ušla bez kapitala, s kreditima zbog čega su početne godine bile teške", rekla je Arijana Hegediš Došen u emisiji Poduzetnički mindset.

Na pitanje voditelja Saše Cvetojevića o budućnosti Arithere, najavila je njezin mnogo dinamičniji razvoj: "Poduzetnik treba znati procijeniti i kada mu je potreban strateški partner. Mi sada razgovaramo s jednim investicijskim fondom koji je u Hrvatskoj orijentiran na zdravstvo. Preuzimanje od strane investicijskog fonda osiguralo bi nam brži razvoj od onoga koji možemo sami osigurati s kapitalom iz banaka".

Arijana Hegediš Došen velika je zagovornica sinergije javnog i privatnog zdravstva: "Vlasništvo nije bitno. Naglasak uvijek treba biti na kvaliteti usluge, razvoju kadrova, dinamici poslovanja i optimizaciji kapaciteta – kadrovskih, infrastrukturalnih i financijskih. Da bi zdravstvo bilo zdravo, treba poticati kompeticiju te dati pravo svakom pacijentu da na temelju kvalitete i dostupnosti usluge odluči gdje će ostvarivati pravo na liječenje. U tome bi osiguravajuća društva i HZZO trebala imati značajnu ulogu prepoznavanja te kvalitete i protokoliranja pacijenata prema zdravstvenim institucijama."

image

Arijana Hegediš Došen i Saša Cvetojević

Dostupnost zdravstvene usluge za sve kategorije pacijenata bila je misao vodilja Arijane Hegediš Došen u formiranju Specijalne bolnice Arithera. Tako Ugovor s HZZO-om omogućava pacijentima Specijalne bolnice Arithera liječenje uz uputnicu, iako bolnica većinu prihoda ostvaruje u otvorenoj tržišnoj utakmici: "Uvijek sam htjela biti dostupna svim pacijentima - i onima uz uputnicu i onima koji plaćaju zdravstvenu uslugu. Prilagođavamo svim korisnicima naše pakete usluga pa smo tako poznati ne kao bolnica za bogate, nego za sve ljude jer svaki čovjek ima pravo na pristupačnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu u brzom vremenskom roku."

Pojašnjava kako pacijente u privatno zdravstvo u prvom redu privlači činjenica da tamo čekanja nema: "Uz to važna im je i kvaliteta zdravstvene usluge. Pregled kod nas traje pola sata i u tom vremenu liječnik se ozbiljno posvećuje pacijentu i elaborira mu dijagnozu. Ljudima je presudno da shvate od čega boluju i s čime se trebaju nositi". Tome je dodala: "U ortopediji je pacijentima važna kvaliteta ugradbenih materijala te načini na koje se organiziraju operacije i rehabilitacija. Mi endoprotetiku uspijemo riješiti u mjesec dana – od prvog dolaska pacijenta u bolnicu do završetka liječenja bez da pacijent treba dodatno ići u toplice ili u neka druga lječilišta."

Arijanu Hegediš Došen krasi smirenost, autoritativnost, ali i fina ženska energija koju je utkala u poslovanje svoje bolnice. Ističe da su u poduzetništvu najvažniji strpljenje, hrabrost, učenje te usvajanje novih znanja i tehnologija, dobro poznavanje zakonskog okvira poslovanja, dobre organizacijske vještine i odgovornost za poslovne odluke.

Osvrćući se na vlastite izazovne prve godine u poduzetništvu mladim poduzetnicima poručuje: "Pripremite se na strpljenje, rad 24/7, učenje, suradnju i strpljivu komunikaciju s institucijama. Strukturirano pristupanje radu u zdravstvu garantira uspjeh!"

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno svakoga drugog petka u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:25