HUP

'Vladine mjere za turizam su pozitivne, ali potrebni su nam dugoročni planovi'

No, iz HUP-Udruge za ugostiteljstvo i turizam poručuju kako su dosadašnje mjere za sada samo kratkoročno ugasile požar.
Zadar, morske orgulje
 Luka Gerlanc / CROPIX

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, a dio mjera odnosi se i na turizam, sektor koji je najpogođeniji epidemijom koronavirusa. Svoju reakciju na donesene mjere dala je i HUP-Udruga za ugostiteljstvo i turizam, čiji su članovi poslodavci koji se bave turizmom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj.

„Dosadašnje mjere Vlade RH, uključujući prvi i drugi set, turistički sektor ocjenjuje pozitivnima jer idu u smjeru približavanja rashoda što nižem iznosu kako bi poduzetnici bili u stanju preživjeti. Svakako pohvaljujemo mjere koje se tiču naknada za plaću te oprosta poreza i doprinosa i to je nešto što će zaista pomoći turističkom sektoru“, poručio je Ivan Potkrajčić, član Uprave za financije Sunce hoteli d.d., kompanije koja je jedna od članica Izvršnog odbora HUP-Udruge za ugostiteljstvo i turizam.

No, iz HUP-Udruge za ugostiteljstvo i turizam poručuju kako su dosadašnje mjere za sada samo kratkoročno ugasile požar. Kako ističu, trebalo bi poraditi na još jednom setu mjera koje će djelovati na srednji rok.

„Prvenstveno, potrebno je ubrzati model kreditiranja privatnih poduzetnika u turizmu jer će banke sada biti zasute sa zahtjevima i teško da će se stvari moći rješavati u nekom kraćem roku. Potrebno je da Vlada maksimalno pojednostavi model i olakša kreditiranje“, poručio je Potkrajčić.

Što se tiče dodatnog poteza koji će također biti nužan od strane Vlade, Potkrajčić naglašava kako će biti potrebno privremeno smanjiti i stopu PDV-a. Ta mjera morala bi se protegnuti najmanje na 2021. godinu.

„Vrlo je bitno istaknuti kako neće samo ova sezone biti pogođena. Turizam će posljedice osjetiti i u idućoj godini. Zbog toga nam je potreban poticaj u vidu smanjenja poreza kako bismo mogli nastaviti normalno raditi“, zaključio je Potkrajčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:57