TOMISLAV ĆORIĆ

‘Vladine bi mjere trebale ublažiti cjenovni udar. Paladina? Ako bude izabran, bit će dobar ministar‘

Istaknuo je da se današnjim odlukama želi omogućiti neometanu opskrbu gorivom te ublažiti cjenovni udar koji se dogodio zbog poskupljenja na svjetskom i regionalnom tržištu energenata

Tomislav Ćorić

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako bi Vladine mjere vezane uz cijene goriva predstavljene u ponedjeljak, trebale ublažiti cjenovni udar na hrvatske građane.

Istaknuo je da se današnjim odlukama želi omogućiti neometanu opskrbu gorivom te ublažiti cjenovni udar koji se dogodio zbog poskupljenja na svjetskom i regionalnom tržištu energenata.

Naveo je da svjedočimo eskalaciji cijena na tržištima svih energenata, pa je tako danas cijena električne energije na referentnom tržištu dostigla 540 eura po megavat satu dok je lani bila 63 eura, a pretprošle godine 24 eura.

Nadalje, jutrošnja cijena plina na referentnom TTF tržištu iznosila je 320 eura za mamegavatsat, a lani 18 eura. Ponovio je i kako je cijena nafte danas ujutro prešla 120 dolara po barelu, te da nitko ne može predvidjeti do kada će trajati eskalacija svih tih cijena.

Vladine nove mjere, naveo je, trebale bi ublažiti udar. Po njemu, smirivanje rata u Ukrajini dovelo bi i do smirivanja cijena.

Podsjetimo, današnje ograničavanje cijena odnose se samo na bazna goriva, dok će se cijene premium goriva i dalje formirati po tržišnim principima.

Vlada je danas fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena.

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, rekao je Plenković.

Ukupna marža fiksirana je za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri, a za 0,50 kn po litri za plavi dizel.

Uz to će država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Cijena struje održiva

Upitan je li cijena struje koju su HEP i Vlada predvidjeli prije dva tjedna održiva od 1. travnja, budući da je HEP nedavno počeo kupcima slati obavijesti o novim cijenama, Ćorić je rekao da je ta cijena održiva. Dodao je da HEP namiruje najveći dio potreba hrvatskog tržišta te da se iz obnovljivih izvora proizvodi također dio potrebne energije.

Vezano uz tvrtke u ruskom vlasništvu koje rade u Hrvatskoj, kazao je da je Đuro Đaković TEP najeklatantniji primjer situacije koja bi mogla biti problematična. Još od prošlog tjedna, kazao je, predstavnici ministarstva, ravnatelj Uprave za industriju u kontaktu su sa ljudima koji vode tu firmu, te sa drugim institucijama. Riječ je, naglasio je, o respektabilnoj firmi sa 860 zaposlenih, sa 150 do 200 kooperanata, koja je u potpunosti orijentirana na europsko tržište.

Hoće li biti blokirane ruske investicije u Hrvatskoj, bilo je naredno pitanje, na što je odgovorio da firme koje su izvozile u Rusiju, obzirom na prekide dobavnih lanaca, bilježe i bilježit će lošije rezultate.

Paladina će biti dobar ministar

Vjeruje da će Josip Paladina, ako bude izabran, nakon što bude predstavljen koalicijskim partnerima i hrvatskoj javnosti, dobro obavljati posao ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Po njemu, riječ je o perspektivnom stručnjaku koji ima rezultate te vjeruje da će u petak on postati novi ministar.

Upitan zašto se otpušta 100-njak ljudi u Rafineriji Sisak, je li to zbog rata, rekao je da to nema veze sa ratom. Istaknuo je da se ljude otpušta zbog drugih stvari, odnosno da to postrojenje radi sa 30 posto svojih kapaciteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 14:52