Nova pravila

Vlada sprema zabranu rada nedjeljom? Najmanje tri ministarstva rade na prijedlogu izmjena

U Konzumu poručuju da su predvodili i prijašnje inicijative ukidanja rada nedjeljom
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Vlada je počela s pripremama za donošenje propisa o ograničavanju rada nedjeljom, neslužbeno nam je potvrđeno iz tri ministarstva. Naime, Ministarstvo gospodarstva je, kako smo doznali, uputilo svim ministarstvima dopis kojim od njih traži da naprave analize u svojim resorima kako bi se, u sklopu Europske direktive o radnom vremenu, pronašao model koji će biti sukladan hrvatskom Ustavu i europskim propisima.

Kako nam je rečeno, ovaj tjedan su počeli prvi sastanci u ministarstvima na tu temu te su podijeljeni zadaci i određene odgovorne osobe za rad na sektorskim analizama i prijedlozima. Naravno, najviše će fokusa biti na radu u trgovinama, ali se u projekt krenulo sveobuhvatno kako bi se pokušalo sagledati sve probleme koji se odnose na što veći broj zaposlenih.

Europska direktiva o radnom vremenu, naime, postavlja minimalne zahtjeve za organizaciju radnog vremena kako bi se zdravlje i sigurnost radnika zaštitili od nepovoljnih učinaka predugog radnog vremena, neodgovarajućih stanki, neodgovarajućih dnevnih, tjednih i godišnjih odmora te od nepovoljnih učinaka noćnog ili smjenskog rada. Stoga u Vladi namjeravaju u svim tim aspektima pokušati zaštititi radnike, ali, kako nam je rečeno, vodeći računa i o poslovnim i tržišnim aspektima svake pojedine gospodarske grane. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca rekli su nam kako ih Vlada još nije kontaktirala na tu temu, ali ističu da treba napraviti ozbiljnu i sveobuhvatnu analizu mogućih posljedica ukidanja rada nedjeljom, pogotovo u sektoru trgovine, jer se time obuhvaćaju, uz trgovine robom široke potrošnje, i trgovački centri, kiosci, pumpe i svi ostali oblici prodajnih prostora.

Spektar djelatnosti

“Bez dublje analize, takve odluke mogu imati dalekosežan utjecaj na uštrb, odnosno na štetu pojedinih prodajnih formata. Također, potrebno je promotriti rad sektora trgovine i kroz turistički aspekt ne samo za vrijeme ljetnih mjeseci, već kroz sezonski atraktivne događaje poput adventskih događanja u većim gradovima i drugih aktivnosti u susret blagdanskim periodima. Pitanje rada nedjeljom nije pitanje samo rada trgovina, već se tada mora uzeti u obzir i rad svih ugostiteljskih i ostalih turističkih djelatnosti pa i šire, u smislu drugih djelatnosti.

Zanimljivo je i pitanje, primjerice, novinskih izdavača u kontekstu distribucije novina putem trgovina u manjim mjestima i njihova rada nedjeljom. Brojna su pitanja na koja se mora dati vrlo ozbiljan i argumentiran odgovor”, rekli su nam u HUP-u.

Iz Hrvatske gospodarske komore dobili smo odgovor kako su po njihovoj “anketi” mišljenja trgovaca podijeljena. “Dio trgovaca drži da je RH dio jedinstvenog tržišta EU te nema granica između RH i zemalja država članica EU u okruženju u kojima je nedjelja radni dan (Slovenija, Mađarska...), zbog čega bi posljedično moglo doći do odljeva potrošača i kapitala u te zemlje, posebice uz granična područja Slovenije, Mađarske i BiH”, poručili su iz HGK, dodajući kako trgovci navode kako im je, unatoč manjku radne snage, “trenutno bitna svaka minuta radnog vremena”.

Podjela na velike i male

“Trgovci smatraju da radnici trebaju biti zaštićeni te da se pridržavaju važeće radno pravne regulative u RH, ali i da je nužno voditi računa o hrvatskim potrošačima koji su im postali lojalni i o kojima im ovisi i kretanje prometa. Dio trgovaca drži da im neradna nedjelja ne bi ugrozila poslovanje te da je nužno voditi računa o zaštiti dostojanstva radnika i smanjenju nelojalne tržišne utakmice”, rekli su nam u HGK.

Robert Fućak, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca, tvrdi, međutim, kako “bilo kakvo ograničenje poduzetničkih sloboda nije dobrodošlo u bilo kojoj branši, naročito ne u trgovini”. “Ako se već mora ograničiti pravo na rad, onda neka mali trgovci budu pozitivno diskriminirani. Iako ne pozdravljam takve odluke i mislim da to nije dobro. Mislim da se to odnosi na nekakvo jeftino populističko dobivanje glasova od nekakvih klerikalnih i desnih populističkih stranaka, koje neće nikome donijeti dobro”, rekao nam je Fućak.

Dario Mamić, šef korporativnih komunikacija trgovačkog lanca Tommy, u svom odgovoru na naše pitanje navodi kako “Tommy načelno podržava inicijativu za ograničavanje rada nedjeljom, ali isključivo ako se ograničenje provodi bezuvjetno, bez ikakvih iznimki i pogodovanja bilo kojem tržišnom segmentu ili subjektu”. “Pokušaji reguliranja ovog pitanja postojali su i prije, ali nisu bili održivi upravo zbog širokog tumačenja odredbi zakona i nedosljednosti u primjeni”, ističe Tommy.

Uprava trgovačkog lanca Boso, pak, “podržava ograničavanje, štoviše i zabranu rada nedjeljom i uvjereni smo da bi neradna nedjelja pogodovala svima i žao nam je što dosad nije postignut konsenzus po ovom pitanju”. “Nedjelja treba biti obiteljski dan, dan za odmor i slobodne aktivnosti te se nadamo kako će nove inicijative za zabranu rada nedjeljom biti uspješne”, navode u odgovoru. U Lidlu Hrvatska rekli su nam kako načelno ne bi ovu temu komentirali, “ali ako se uvedu mjere ograničavanja rada nedjeljom, trgovački lanac Lidl Hrvatska svoje će poslovanje prilagoditi novim uvjetima na tržištu”. U Kauflandu su jednako tako oprezni u izjavi i napominju da će, “ako dođe do nekih izmjena, Kaufland Hrvatska, naravno, poštovati zakonske okvire i po potrebi prilagoditi radno vrijeme svojih poslovnica”.

U Konzumu poručuju da su predvodili i prijašnje inicijative ukidanja rada nedjeljom.

- Podržat ćemo i ovu, s naglaskom na potrebi donošenja zakonodavnog okvira kojim će se urediti to pitanje. Radno vrijeme naših prodavaonica nedjeljom i sad je u prosjeku kraće u odnosu na druge trgovačke lance, a želimo istaknuti i da je rad nedjeljom u našim prodavaonicama plaćen 40 posto više, u skladu s našim Kolektivnim ugovorom - priopćili su u Konzumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:15