online usluge

Vlada pripremila poseban zakon o Netflixu i Spotifyu

Korisnicima, kako građanima tako i tvrtkama, nova će regulativa osigurati zaštitu u slučaju da im internetska platforma ili trgovac proda digitalnu uslugu kojoj ne mogu pristupiti ili ne odgovara opisu
 Riccardo Milani/AFP

Uvjete pružanja naplatnih online usluga, od Netflixa preko Spotifya pa sve do cloud usluga i softvera, ubuduće će u Hrvatskoj regulirati zakon specifičnog imena. Riječ je Zakonu o određenim aspektima ugovora o isporuci digitalnog sadržaja i digitalnih usluga, čiji je nacrt prijedloga Vlada usvojila u petak na prijedlog ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Time se hrvatska regulativa usklađuje s europskom Direktivom o digitalnom sadržaju. Korisnicima, kako građanima tako i tvrtkama, nova će regulativa osigurati zaštitu u slučaju da im internetska platforma ili trgovac proda digitalnu uslugu kojoj ne mogu pristupiti ili ne odgovara opisu.

No, zakon se neće primjenjivati na telekom i zdravstvene usluge, usluge kockanja i financijske usluge poput internetskog bankarstva, na besplatan softver poput Googlea, Facebooka i Instagrama te sve digitalne usluge javnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:29