KONVERZIJA KREDITA

Vlada postigla dogovor s bankama koje su tužile Hrvatsku zbog ‘švicaraca‘

Dogovori su postignuti sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste bankom, Raiffeisen bankom i OTP bankom
 Goran Mehkek/Cropix

Vlada je postigla dogovor sa šest banaka koje su protiv Hrvatske pokrenule arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog zakona o konverziji kredita iz 2015. godine koji im je donio trošak od oko milijardu eura.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, nagodba ne podrazumijeva nikakvu kompenzaciju, niti financijske obveze za proračun, ali banke će ubuduće plaćati manju premiju osiguranja depozita. U Fondu osiguranja do sada je bilo akumulirano znatno više od minimalno potrebne pokrivenosti osigurane štednje od 0,8 posto, gotovo tri posto. Sa zakonskim promjenama sustava osiguranja od početka ove godine Hrvatska je prestala s prikupljanjem premije osiguranja od banaka, što im je donijelo uštedu od oko 500 milijuna kuna godišnje.

Govoreći o tome, ministar Marić je kazao da svako smanjenje troškova, ono što je teret za banke, treba gledati na način da će biti usmjereno drugim putem, u kreditiranje poduzetnika.

Od osam banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima tužbe protiv Hrvatske na kraju je podnijelo šest banaka: Erste Grupa, Addiko Bank, Raiffeisen banka, Zagrebačka banka, Societe generale, a posljednja je to u listopadu prošle godine učinila OTP banka. PBZ i Sberbanka nisu podnosile tužbe.

Reakcija OTP banke

'To smatramo jedinom društveno odgovornom odlukom koji bi mogla doprinijeti rješavanju naših nesuglasica te spriječiti daljnje značajne troškove koje bi obje strane mogle imati u arbitražnom postupku. Suočeni smo s mnogim izazovima potrebe žurnog gospodarskog oporavka, značajnim naporima koje treba uložiti u obnovu potresom stradalih područja, neophodnim oporavkom poduzetništva te pripremnim radnjama za uvođenje eura.

U tom kontekstu, OTP banka d.d. uviđa da je suradnja banke kao značajnog financijskog subjekta s Vladom čiji je zadatak osiguranje stabilnosti sustava izuzetno važna za dobrobit i razvoj hrvatskog gospodarstva'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:08