Spas za Jadroplov

Vlada odobrila kreditno jamstvo splitskoj tvrtki iako od 2008. posluje s gubitkom

Radi se o restrukturiranju poduzetnika u teškoćama u cilju osiguranja dugoročne održivosti
Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova
 Tom Dubravec / CROPIX

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna splitskom Jadroplovu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, iako je ta brodarska kompanija zadnji put ostvarila dobit 2007. Pritom je Vlada Jadroplovu dala suglasnost za ukupno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 55 milijuna kuna "u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019.".

I to iako je u prosincu prošle godine Skupština dioničara Jadroplova, u kojem država ima 75 posto vlasništva, prihvatila izvješće uprave, pod vodstvom Branimira Kovačića, prema kojem program restrukturiranja nije uspješno proveden, jer nije provedena privatizacija i dokapitalizacija društva predviđena za srpanj 2018. I to, dodajmo, iako je država izgubila skoro pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna, zbog saniranja višegodišnjih gubitaka u poslovanju.

HBOR je dao kredit Jadroplovu na rok od 10 godina, uz kamatu od četiri posto i dvije godine počeka. "Radi se o restrukturiranju poduzetnika u teškoćama u cilju osiguranja dugoročne održivosti uz minimalne intervencije države kao većinskog vlasnika u skladu s propisima Europske unije. Naime, zbog povijesno najnižih vozarina na međunarodnom tržištu prijevoza rasutih tereta morem od 2008. nadalje, tvrtka je došla u poslovne teškoće koje nije moguće prevladati bez pomoći većinskog vlasnika", stoji u obrazloženju Vladine odluke. Najveći dio kredita bit će potrošen na plaćanje kredita drugih banaka, te duga dobavljačima i zaposlenima, a takvo financijsko restrukturiranje bi onda trebalo tvrtki pomoći da nastavi poslovanje i digne novi kredit kako bi platilo preostali stari kredit njemačkoj banci Norddeutsche Landesbank Girozentrale.

Ta je banka najveći vjerovnik Jadroplova, a 10. prosinca 2019. izvijestila je splitsku tvrtku da se spremna odreći 25 milijuna dolara od 53 milijuna dolara ukupnog vrijednog kredita, ako joj Jadroplov plati 28 milijuna. Na pitanje Ministarstvu prometa kako to da imaju povjerenje u tvrtku koja već 12 godina poslije s gubitkom i koja je državu zbog smanjenja temeljnog kapitala već koštala skoro pola milijarde kuna, odgovoreno nam je kako su se popravile tržišne prilike i da će se u idućim godinama stvoriti pretpostavke za uspješnu privatizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:58