Posjet Kineza

Vlada ne planira deblokirati račun, sud može otvoriti stečaj Uljanika

Horvat: S Kinezima postoji načelna mogućnost nastavka brodograđevne industrije u Rijeci i Puli
Darko Horvat sastao na s kineskom delegacijom u Zračnoj luci Franjo Tuđman
 Boris Kovačev / CROPIX

Ako je suditi prema izjavama Darka Horvata, ministra gospodarstva, nakon sastanka s delegacijom kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) održanom u srijedu u prostorima Zračne luke “Franjo Tuđman”, postoji načelna mogućnost nastavka brodograđevne, ali i druge industrije u Puli i Rijeci, možda i na drugoj lokaciji.

Uz to, ministar je poručio kako shvaća da sudovi šalju signale da će proglasiti stečaj ako ne dođe do deblokade računa Uljanikovih kompanija, te je rekao kako i Vlada šalje isti signal, a to je da Vlada neće platiti deblokiranje tih računa. “Istu poruku šaljemo i mi. Naša odluka je potpuno jasna. Ovakvog modaliteta financiranja brodogradnje u Hrvatskoj više biti neće ako isključivo opstojnost brodogradnje i u Puli i u Rijeci ovisi o tome hoće li država pokrivati račune i gubitke. Vrlo jasno - hrvatska Vlada ovakav model financiranja brodogradnje više ne podržava”, ustvrdio je Horvat i to je do sada bila najjasnija poruka Vlade sudovima da Banski dvori neće deblokirati račune Uljanikovih kompanija u kojima je otvoren prethodni stečajni postupak.

Prvo iduće stečajno ročište je sazvano upravo ovog petka, 3. svibnja, za Uljanik d.d., krovno društvo Uljanik grupe, i ovakav istup Horvata može biti čvrsti razlog sucu da u stečaj pošalje tu kompaniju čije su obveze iznad imovine, a čime bi onda sve druge tvrtke Uljanik grupe postale dio stečajne mase Uljanika d.d. Dapače, ministar gospodarstva je izravno kazao kako kineska tvrtka ne želi financirati nastavak gradnje započetih brodova, što znači da ne želi sudjelovati niti u privremenom financiranju i deblokadi računa Uljanika, već da želi preuzeti, ako donese takvu odluku, Uljanik grupu u stečaju ili pogon određene tvrtke unutar Uljanik grupe. Uz to je naglasio i kako su čelnici kineske kompanije ustvrdili da neće tražiti državna jamstva za mogući nastavak brodograđevne djelatnosti.

Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva je, pak, prethodno kazao kako je CSIS prvenstveno zainteresiran za ekspertno znanje Uljanikovih inženjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:50