Danas objava konačnih podataka

Vlada je za minimalac isplatila milijardu kuna manje nego je predviđeno

Odobrena je potpora za oko 480.000 radnika, a isplaćeno je oko milijardu i 580 milijuna kuna
Josip Aladrović
 Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon dva dana neslužbenih najava Vlada i Ministarstvo rada su za srijedu u 9 sati najavili konferenciju za novinare na kojoj će objaviti konačne podatke o broju kompanija i radnika kojima je za ožujak odobrena državna isplata minimalca te listu tvrtki kojima je isplaćen minimalac.

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da je odobrena potpora za 84.000 do 85.000 poslodavaca, odnosno za oko 480.000 radnika, a isplaćeno je oko milijardu i 580 milijuna kuna.

Zahtjevi

To je prilična razlika u odnosu na službeno procijenjene brojke Ministarstva posljednjeg dana zaprimanja prijava za isplatu pomoći za ožujak u iznosu od 4732 kune bruto, prema kojima je HZZ primio 95.625 zahtjeva poduzetnika za ukupno 562.839 radnika. Prema tim brojevima, država je trebala platiti oko 2,6 milijardi kuna. Te su brojke, pak, govorile o zaprimljenim zahtjevima, a ne o odobrenim, ali ipak se radi o značajnoj razlici od gotovo deset tisuća tvrtki i 80 tisuća zaposlenih. Navodno je u obradi podataka dolazilo do “duplog” knjiženja nekih tvrtki.

Zloporabe

Ministar Aladrović je, pak, rekao kako očekuje da će za travanj i svibanj povećana državna pomoć od 5460 kuna bruto biti isplaćena za 550 tisuća radnika, uz ukupnu mjesečnu isplatu od oko dvije milijarde kuna. Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, svako četvrto poduzeće koje je primilo državnu potporu isplatilo je plaću manju nego prethodni mjesec pa je šef državnih financija kazao kako su “već uočene neke nelogičnosti koje upućuju i na moguće nepravilnosti i zloporabe”.

Od ukupnog broja zahtjeva 36,18 posto odnosi se na tvrtke za koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o zabrani rada, a 62,82 posto na tvrtke posredno pogođene krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:43