Odluka

Vlada: 'Jamstvo za 3. maj do 150 milijuna kuna i bit će uvjetno'

Ministarstvo financija izdat će to državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune uvjeti za to, a najkasnije do 5. rujna 2019.
Brodogradilište 3. maj
 Roni Brmalj / Novi list / Hanza Media

Vlada je na sjednici u četvrtak, prvoj nakon ljetne stanke, dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju Brodogradilište kod HBOR-a i/ili kod jedne ili više poslovnih banaka, do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun.

Ministarstvo financija izdat će to državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune uvjeti za to, a najkasnije do 5. rujna 2019.

Među uvjetima su da 3. maj regulira odnose s vjerovnicima tako da za bitan dio postojećih tražbina postigne sporazum s pojedinim vjerovnicima o odgodi dospijeća tražbina do 1. rujna 2021., da s HBOR-om i/ili drugom poslovnom bankom postigne sporazum oko kreditnog zaduženja po tržišnim uvjetima te da s društvom Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod, uz ishođenu suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na sadržaj ugovora, sklopi odgovarajući ugovor o pružanju usluga nadzora dovršetka započetih novogradnji te isplate sredstava.

Potrebno je i da 3. maj Ministarstvu financija te Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta dostavi sveobuhvatnu analizu potreba za sredstvima i njihovom učinku na nastavak poslovanja 3. maja i posljedično umanjenje postojećih gubitaka za RH.

Po ispunjenju tih uvjeta, Ministarstvo financija procijenit će konačan potreban iznos za izdavanje državnog jamstva za kreditno zaduženje pa ako taj iznos ne prelazi maksimalni predviđeni iznos, odmah pristupi izdavanju državnog jamstva.

U odluci Vlade navodi se i da će temeljem izdanog državnog jamstva, 3. maj sklopiti odgovarajuće ugovore o kreditnom zaduženju kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a pravo na povlačenje sredstava iz kredita iskoristit će na način da davatelj kredita povučene iznose isplati izravno vjerovnicima na temelju vjerodostojnih isprava, odnosno 3. maju za izvršeni rad (plaće radnika), a na temelju odobrenja Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod kao izvršitelja nadzora, za svaku pojedinu isplatu.

Zadužuje se i Ministarstvo gospodarstva da kao nalogodavac s tom tvrtkom kao izvršiteljem, zaključi ugovor o obavljanju poslova nadzora i kontrole završetka gradnje započetih novogradnji u 3. maju, prije izdavanja državnog jamstva, a ministar gospodarstva se ovlašćuje da potpiše taj ugovor i u suradnji s ministrom financija osigura poziciju u državnom proračunu za njegovu realizaciju.

Obrazlažući tu odluku na Vladi, ministar gospodarstva Darko Horvat naglasio je da je državni proračun uvelike oštećen uslijed protestiranih i plaćenih državnih jamstava Uljanik Grupi u proteklom razdoblju u iznosu većem od četiri milijarde kuna, pa da tako odluku Vlada donosi s ciljem zaštite svojih tražbina na ime protestiranih jamstava, a u cilju ublažavanja štete po državni proračun.

Ministar je podsjetio da je 17. svibnja ove godine nad Uljanikom d.d. otvoren stečajni postupak, dok je za društvo 3. maj Brodogradilište, bitnom sastavnicom Uljanik Grupe, održano nekoliko ročišta radi rasprave o otvaranju stečajnog postupka, a zadnji put 1. kolovoza, koje je također rezultiralo odgodom rasprave, pa je najnovije ročište zakazano za 26. rujna ove godine.

Horvat podsjeća i da je zaključkom od 1. kolovoza ove godine Vlada iskazala spremnost za uključivanje u proces deblokade računa 3. maja, kao i pripremu i pokretanje proizvodnje, te završetka brodova u visokoj fazi gotovosti, te čijom prodajom od strane kupaca koji su iskazali interes bi se ostvarila određena dobit koja bi se uplatila u državni proračun.

Plenković: Teži se pronalasku pravog strateškog partnera za 3. maj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj, poručivši da bi budućnost tog brodogradilišta barem u određenoj mjeri značila i daljnje poslovanje Uljanika.

Plenković je to izjavio na sjednici Vlade povodom donošenja odluke o davanju uvjetnog državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj, kojom se ovlašćuje Ministarstvo financija da u ime Vlade, a po ostvarenju uvjeta, izda državno jamstvo za kreditno zaduženje tom društvu kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka do iznosa od 150 milijuna kuna.

Plenković smatra da će se tom odlukom, ono što je najvažnije, u financijskom pogledu, na kraju biti u situaciji koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućiti će poslovanje i završetak brodova.

Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori, istaknuo je Plenković, jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se "pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta".

Kako je ustvrdio premijer, to znači da bi budućnost 3. maja u svakom slučaju značila, barem u određenoj mjeri, i daljnje poslovanje Uljanika.

"Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika", poručio je Plenković.

Premijer je na početku sjednice podsjetio i da je početkom kolovoza posjetio 3. maj s ministrima gospodarstva Darkom Horvatom, pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, gdje su vodili razgovore s Upravom i predstavnicima sindikata. Naveo je da su svi razgovori koji su vođeni do tada i aktivnosti koje su provodili za vrijeme ljetne stanke rada Vlade pridonijeli su donošenju odluke o davanju jamstva kod HBOR-a ili neke druge poslovne banke u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za RH.

"Ovo je izrazito važna i odmjerena odluka koju danas donosimo", izjavio je premijer.

Horvat: Davanjem jamstava 3. maju želi se škveru omogućiti da sve brodove završi i isporuči

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavio da se davanjem uvjetnog državnog jamstva od 150 milijuna kuna Brodogradilištu 3. maj želi omogućiti da se u iduće dvije godine sve što je u škveru završi i isporuči, a potvrdio je i da postoje zainteresirani ulagači u tu kompaniju.

Odgovarajući na upit novinara Horvat je kazao da operativna priča sada prelazi u ruke Uprave brodogradilišta, bez koje se nikakvi konkretni pozitivni pomaci se neće dogoditi. Upitan hoće li radnici 3. maja biti zadovoljni, Horvat je izjavio kako je siguran da hoće.

Horvat je radnicima 3. maja i bivšim radnicima Uljanika, koji su na burzi, poručio da potpuno ista pravila, smjernice i namjere postoje i prema brodogradilištima u Puli i Rijeci.

"Imali smo nekoliko prilika, neke dobre stvari do sada i napraviti za pulski škver, mislim da su se neke stvari propustile. Ovo što radimo za Rijeku je jedna dobra korelacija između Vlade, lokalne samouprave, Uprave brodogradilišta, radnika i sindikata. Kada postoji želja, namjera, iskrenost za istim stolom, onda se dođe i do rezultata", izjavio je Horvat novinarima.

Na pitanje novinara što ako se ne ispune uvjeti za dobivanje državnog jamstva, Horvat je kazao da onda od svega neće biti ništa. Upitan pak hoće li 150 milijuna kuna biti dovoljno da se 3. maj pokrene, Horvat je kazao "za prva dva koraka, da".

"Želja i namjera je da u slijedećih otprilike oko dvije godine sve ono što u škveru je da se i završi i isporuči", rekao je Horvat.

Potvrdio je da postoje zainteresirani investitori za 3. maj, " i neki novi i neki stari već poznati", kazavši kako će više reći o tome kad se konkretiziraju stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:55