KAZNA ZA EKSTRAPROFIT

Vlada donijela novu mjeru: Svi koji prodaju električnu energiju iznad granice višak moraju uplatiti u Fond

Riječ je mahom o poduzećima koja su godinama uzimala poticaje od HROTE-a, a onda bez ikakve naknade izašla iz tog sustava

Davor Filipović

 Damir Krajac/Cropix

Vlada je donijela novu mjeru s ciljem kažnjavanja svih energetskih tvrtki koje ostvaruju ekstraprofit u krizi prodajom električne energije na veleprodajnom tržištu po cijeni iznad utvrđene granice od 180 eura po Mwh uvođenjem obveze da kompletan višak ostvarenih prihoda moraju uplatiti u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uredba o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije primjenjivat će se od 1. siječnja do 30. lipnja 2023., a prema procjenama HERA-e u tom razdoblju 50-ak proizvođača energije iz obnovljivih izvora s ukupno 68 pogona državi uplatit će oko 500 milijuna kuna. Prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja cjelokupni višak ostvarenih prihoda bit će uplaćen u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iskorišten za isplatu poticaja građanima za ugradnju solarnih panela.

‘Riječ je mahom o poduzećima koja su godinama uzimala poticaje od HROTE-a, a onda bez ikakve naknade izašla iz tog sustava. Pola milijarde kuna direktno ćemo prebaciti našim građanima za ugradnju solara, radi se o 10.000 solarnih panela čime utrostručujemo kapacitete, a plan je da to napravimo u narednih 6 mjeseci. Svim građanima koji se prijave subvencionirat ćemo 50 posti vrijednosti solarnih panela i to je iskorak ne samo prema iskorištavanju obnovljivih izvora energije, nego i smanjivanje ovisnosti Hrvatske o uvozu električne energije’, poručio je ministar gospodarstva Davor Filipović sa sjednice Vlade.

Filipović je podsjetio da je Vlada ove zime mjerama osigurala dostatne količine energenata uz stabilne cijene, no cilj je ići u smjeru da što više potrebne energije proizvodimo sami smanjujući ovisnost o uvozu. Hrvatska ima potencijal, dodao je ministar, i sada moramo ubrzati inicijative koje idu u tom smjeru.

Vlada je ovu mjeru donijela sukladno Uredbi Vijeća EU iz listopada 2022. o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije, u dijelu koji se odnosi na primjenu gornje granice tržišnih prihoda i raspodjele viška prihoda krajnjim kupcima električne energije. U Ministarstvu gospodarstva procjenjuju da će se rast cijena električne energije nastaviti i u 2023. Tvrde da razina na kojoj je utvrđena gornja granica tržišnih prihoda ne bi trebala ugroziti sposobnost proizvođača da vrate svoje troškove ulaganja i operativne troškove. Prema pojašnjenju iz Ministarstva gospodarstva veleprodajne cijene struje koje su se u jednom trenutku ove godine kretale i oko 600 eura po Mwh, a prosječno iznose oko 300 do 400 eura omogućile su proizvođačima obnovljivih izvora energije ekstraprofit u jeku energetske krize. Nakon što su godinama dobivali državne poticaje u trenutku izbijanja krize proizvođači su izašli iz sustava HROTE-a te prodavali na veleprodajnom tržištu električnu energiju po iznosima višestruko većim od 180 eura po Mwh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:00