DRŽAVA VEĆINSKI VJEROVNIK

Vlada CERP-u naloženo da otkupi dva udjela Uljanik Brodogradilišta d.d.

Ovu odluku donose iz pozicije vjerovnika s ciljem umanjenja štete po državni proračun

Uljanik brodogradiliste

 Goran Sebelic /Cropix

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se nalaže Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) da iz vlastitih sredstava otkupi dva poslovna udjela stečajnog dužnika Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju koji čine 54,77 posto svih poslovnih udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 po cijeni od 6,9 milijuna eura, sukladno odluci Skupštine vjerovnika, ispod koje se poslovni udjeli ne mogu prodati.

Nadalje, zadužuje se Ministarstvo financija da na Skupštini vjerovnika stečajnog dužnika Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju, koja će se održati 18. ožujka 2024., predloži i izglasa odluku o prodaji ta dva dva poslovna udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o., koji su u vlasništvu stečajnog dužnika Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju, neposrednom pogodbom CERP-u.

CERPU se također nalaže da iz vlastitih sredstava izvrši uplatu iznosa do 10 milijuna eura u korist Uljanik Brodogradnje 1856 za osiguranje nužne financijske stabilizacije i likvidnost društva te za završetak započetih gradnji brodova 535 i plutajućeg doka 537.

Ovom odlukom, kako je istaknuo ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, stvaraju se preduvjeti za završetak započetih gradnji te stabilizacija poslovanja društva u smislu otklanjanja razloga za otvaranje stečaja kao i zaštite vjerovnika, vrijednosti vlasništva te interesa RH.

Vlada ovu odluku donosi iz pozicije vjerovnika s ciljem umanjenja štete po državni proračun kao i s pozicije zaštite vrijednosti vlasništva poslovnih udjela te očekuje ostvarenje dodatne vrijednosti tijekom prodaje poslovnih udjela u budućnosti, rekao je ministar.

Uljanik Brodogradilišta 1856 d.o.o. u vlasništvu je Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju, u kojem je država većinski vjerovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 10:58