Stavljena točka na poslovanje

Vjerovnici odlučili: 'Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju'

Očekivana je to odluka vjerovnika s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja
Radnici Uljanika u štrajku i brodogradilište
 Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Hanza Media

Uljanik d. d. od danas je prošlost. Skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila je likvidirati ovu kompaniju koja je upravljala nizom tvrtki u Puli te ugovarala gradnju brodova u pulskom škveru. Oko 90 posto vjerovnika glasalo je za tri odluke od kojih jedna još uvijek daje otvorena vrata revitalizaciji pulskog brodogradilišta.

Naime, stečajna upraviteljica Marija Ružić pred skupštinu je dala tri odluke na glasanje - odluku da nema osnove za izradu stečajnog plana, odluku da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika, ali i odluku o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli. Po trećoj odluci odloženo je donošenje odluke o prodaji broda za prijevoz žive stoke koji i najviše vrijedi te dijela opreme koja je potrebna za daljnju proizvodnju. Također, Ružić je u svom izvješću još krajem 2019. predložila osnivanje nove tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 koja bi završila gradnju stočara, što bi značilo novo zapošljavanje i pokretanje proizvodnje.

- Činjenica je da će Uljanik d.d. ići u povijest, ali to ne znači da on i njegova društva ne mogu biti nukleus nekog novog društva. Zato sam dala prijedlog da se manji dio imovine ne izloži prodaji. To znači da država može još nešto pokrenuti, kazala je Ružić nakon skupštine vjerovnika koja je uvjerljivo bila za likvidaciju tvrtke koja iza sebe ostavlja 5,1 milijarde kuna obveza, a njezina je procijenjena vrijednost 1, 7 milijarde kuna. To je i razlog, poručuje Ružić što se nije mogao izraditi stečajni plan pa je prema odredbama zakona u ovom slučaju bila moguća samo likvidacija.

- Likvidaciju Uljanika sam predložila jer ono proizlazi iz odnosa imovine i obveza te odredbi stečajnog zakona. Nema mogućnosti izrade stečajnog plana, a zakonska odredba je u tom slučaju likvidacija, kazala je Ružić. Dodala je i da trenutno nema tekuće proizvodnje i novčanih sredstava za pokretanje proizvodnje. Sada kreće unovčenje imovine, a taj će proces trajati barem godinu dana, ako ne i više. Istodobno bi trebala uslijediti donošenje poslovnog plana nove tvrtke, ali i to sve ovisi o najvećem vjerovniku – državi.

Sindikalac Boris Cerovac, koji je prisutan na svakom ročištu, ističe da država, odnosno Vlada može tu odluku donijeti već na svojoj sljedećoj sjednici, a to je da se na novu tvrtku prenesu koncesija i brod za prijevoz žive stoke te opreme. Posebno je osjetljivo pitanje koncesije nad 666 kvadrata pomorskog dobra na kopnu i moru koju je Uljanik od države dobio 2011. godine na 30 godina, a kasnije dao u potkoncesiju svojim tvrtkama u Uljanik Grupi. Naime, gašenjem tvrtke, odnosno njenim brisanjem iz sudskog registra, nestaje i njeno pravo na koncesiju. Zato bi, ističe Cerovac, Vlada trebala čim prije donijeti odluku što dalje.

- Valjda su neki sada zadovoljni jer je Uljanik završio u ropotarnici povijesti. Da li je s pravne strane bilo moguće primijeniti neke nove modele, to ne mogu govoriti jer ne poznajem pravo, ali dogodilo se to da Uljanik nije više imao šansu za nastavak proizvodnje. Ali se nadam da to nije kraj za proizvodnju brodova. Nadam se da će Vlada napokon donijeti konačnu odluku da se pokrene brodogradnja u Puli, ali to staje na njima. Sada na to više ne mogu utjecati ni vjerovnici ni stečajni upravitelj, kazao je Cerovac.

Samir Hadžić koji predstavlja radnike u vjerovničkom vijeću kazao je da posao u novoj tvrtki čeka 700 bivših uljanikovaca koji su bez posla na Zavodu za zapošljavanje i koji su spremni se vratiti raditi.

- Ideja je bila da se likvidiraju društva Uljanik Grupe, ali da se paralelno osnuju nova koja bi poslovala na zdravim temeljima te da će Vlada shodno tome donijeti takvu odluku. Mi još uvijek nemamo odluku Vlade da se osnuje nova tvrtka. Nukleus postoji, ali odluke još nema. Jedino mogu biti i dalje optimističan, ali svi smo svjedoci što se dešavalo. Dakle, ne vjerujem dok ne vidim. Ono što imamo je likvidacija. Dakle, ne znam što se sada čeka, zaključio je Hadžić.

Boris Miletić: 'Sudbina Uljanika i njezinih radnika i dalje je u rukama Vlade'

Nastavno na današnju odluku Skupštine vjerovnika o nastavku poslovanja društva Uljanik d.d., dostavljamo Vam izjavu gradonačelnika Pule Borisa Miletića.

„Današnjom odlukom Skupštine vjerovnika Uljanika samo je produžena agonija radnika jer Vlada RH opet, po tko zna koji put odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli.

Iako je danas donesena odluka da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje društva Uljanik d.d., znamo da realna mogućnost za oživljavanje brodogradnje u Puli i dalje postoji, no o tome odlučuje isključivo Vlada RH koja je i na najveći vjerovnik društva.

Dakle, sudbina Uljanika i dalje je u rukama Vlade RH koja već mjesecima, bezrazložno odugovlači s donošenjem odluke, gubeći dragocjeno vrijeme prebacivajući odgovornost na druge umjesto da traži konkretna rješenja. Apsolutno pozdravljam odluku Vlade da spasi tvrtke poput Đure Đakovića i 3. Maja, no zbog selektivnog pristupa države prema strateškim tvrtkama, Uljanik nažalost ne može računati na isti tretman.

Unatoč današnjoj odluci i unatoč tome što Grad nema nikakvih izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, vjerujem da za Uljanik još uvijek ima nade. Grad Pula oduvijek je pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima, a tako će biti i ubuduće.“

Ministar Horvat o odluci Trgovačkog suda: 'Ovo nužno nije kraj pulskog brodogradilišta'

"Ovo nije nužno kraj brodogradnje u Puli", izjavio je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat komentirajući ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu na kojem je skupština vjerovnika odlučila da Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Skupština vjerovnika usvojila je tri odluke kojima je potvrđeno kako ne postoji osnova za izradu stečajnog plana te da se sukladno tome pokrene postupak likvidacije. Obustavlja se poslovanje stečajnog dužnika te su prihvaćeni načini i uvjeti unovčenja imovine, osim one koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne industrije u Puli, odlučili su vjerovnici.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da sve te odluke proizlaze iz odredbi Stečajnog zakona, s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić ustanovila kako nema osnove za izradu stečajnog plana jer je vrijednost imovine Uljanika d.d. procijenjena na 1,75 milijardi kuna dok su obveze veće od 5 milijardi kuna te se ne ostvaruju prihodi iz poslovanja.

"Kao što je danas napomenula i sama stečajna upraviteljica, odluke koje su donesene na današnjem ročištu ne moraju nužno značiti i kraj brodogradnje u Puli", rekao je Horvat u priopćenju.

"No, kao i u drugim sličnim slučajevima kojih smo bili svjedoci, tako ćemo se i u ovoj situaciji držati premise da svaka poslovna aktivnost mora podrazumijevati i odgovornost - kako prema radnicima, tako i prema samoj kompaniji, ali i državi. Ne smijemo više biti dovedeni u situaciju da skupo plaćamo loše poslovne odluke iz povijesti", ističe ministar Horvat te zaključuje kako je jasna vizija poslovanja, koja na kraju godine daje pozitivan rezultat i pokazuje sposobnost vraćanja preuzetih obveza, preduvjet izdavanja bilo kakvih jamstava.

Iz Ministarstva u priopćenju kao jednu od mogućnosti daljnjeg poslovanja navode provedbu Poslovnog plana koji je predstavila stečajna upraviteljica. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo "Uljanik brodogradnja 1856.", kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u Uljaniku već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu, navode iz Ministarstva gospodarstva.

"O svemu tome Vlada Republike Hrvatske, kao najveći vjerovnik, tek mora donijeti konačnu odluku koja će sagledati sve financijske i pravne rizike za državni proračun, te ujedno biti usklađena s pravilima Europske unije koja reguliraju područje državnih potpora", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:33