Potvrđena nagodba vjerovnika

Visoki trgovački sud uvažio je argumente Peruška i odbio sve prigovore vjerovnika

Na nagodbu je, uvodno je rečeno, podneseno 87 žalbi
Fabris Peruško, logo Agrokora i Ivica Todorić
 Darko Tomaš / Boris Kovačev / Henry Nicholls / Hanza Media / Reuters

Visoki trgovački sud u vijeću sastavljenom od sudaca Branke Vučaj, predsjednice vijeća, Dubravke Zubović, sutkinje izvjestiteljice i Nevenke Marković, članice vijeća, potvrdio je prvostupanjsko rješenje Trgovačkog suda, odnosno nagodbu vjerovnika Agrokora, u Rješenju donesenom 25. listopada, a objavljenog danas na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa. Ovim Rješenjem nagodba vjerovnika postaje pravomoćna, što znači, između ostalog, i da Ivica Todorić više ni formalno nije vlasnik Agrokora.

Na nagodbu je, uvodno je rečeno, podneseno 87 žalbi, a VTS na 149 strana rješenja pojedinačno obrazlaže i analizira te žalbe. Sudsko vijeće je prihvatilo očitovanje izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška, koji se nije očitovao pojedinačno na svaku žalbu, već je jednim podneskom obuhvatio glavne žalbene razloge.

Pritom se posebno napominje kako su se vjerovnici Raiffeisen factoring d.o.o., Raiffeisenbank Austria i Adris Grupa očitovali na Agrokor odgovor na žalbe vjerovnika, ali je VTS zauzeo stav da podnesene žalbe djelomično nisu osnovane, a djelomično nisu dopuštene.

- Razlozi navedeni u obrazloženju pobijanog rješenja su jasni i razumljivi, te imaju činjeničnu i pravnu osnovu iz koje jasno proizlazi na temelju kojih relevantnih činjenica i dokaza je sud prvog stupnja (Trgovački sud) primijenio procesno i materijalno pravo. Stoga je ocjena ovog suda da je sud prvog stupnja imajući u vidu relevantne činjenice utvrđene u predmetnom postupku donio pobijano rješenje u smislu članka 43. ZPIUTD-a kojom odredbom je regulirana 'Nagodba između dužnika i vjerovnika' - navodi se u Rješenju VTS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:13