Kazna sa sjevera

Viši sud u Finskoj je odbacio Končarevu žalbu, morat će platiti više od 70 milijuna eura

Finski dnevnik objavio je neslužbenu informaciju o odluci Trgovačkog suda
Danko Končar i slike projekta Svete Katarine, Vinarije Capo, Brodotrogira i zemljište u Barbarigi
 Render / Goran Šebelić / Joško Ponoš / Srečko Niketić / Hanza Media

Finski poslovni dnevnik Kauppalehti objavio je neslužbenu informaciju prema kojoj je Vrhovni upravni sud u Helsinkiju 3. rujna odbacio žalbu Danka Končara na odluku Finskog financijskog nadzornog tijela (FFNT) o tome da mora platiti kaznu od 40 milijuna eura zbog toga što njegova kompanija Kermas Resources Limited nije objavila javnu ponudu za preuzimanje finske Afarak Grupe.

Uz to, finska regulatorna agencija mu je tada naložila da će morati platiti i 10 milijuna eura za svaki mjesec od svibnja dok ne plati kaznu. To nije sve, jer bi iznos koji bi Končar morao platiti malim dioničarima za otkup njihovih dionica mogao iznositi, prema neslužbenim procjenama, od 150 do 300 milijuna eura.

Bez odgovora

Vrhovni upravni sud u Helsinkiju i FFNT još nisu objavili tu odluku, osim što su na svojim web stranicama naznačili da je odluka donesena 3. rujna, a na naš upit o potvrdi i komentaru te informacije, ni Kermas Grupa niti Afarak Grupa nisu odgovorili. Afarak Grupa je, navodi se na njihovim web stranicama, vertikalno integrirana kompanija koja se bavi proizvodnjom specijalnih legura, pretežno ferokroma, s tvrtkama u Južnoj Africi, Turskoj, Njemačkoj, Londonu, Finskoj i Malti, a izlistana je na burzama u Helsinkiju i Londonu.

Za Končara su stvari krenule loše, u ovom kontekstu, kada su u rujnu 2017. mali dioničari, vlasnici 10,79 posto dionica Afarak Grupe, uputili peticiju finskoj regulatornoj agenciji zahtijevajući da “Končar i/ili Kermas Resources Limited od njih otkupi dionice po cijeni od najmanje 2,5 eura po dionici (trenutna je cijena oko 0,8 eura po dionici na burzi u Helsinkiju – op.a.)”. Tog je dana, 19. rujna, zbog te peticije bilo suspendirano trgovanje dionicama Afarak Grupe na burzi u Helsinkiju. Finska regulatorna agencija je u srpnju ove godine ipak presudila u korist malih dioničara, potom se Končar žalio, a sada je, čini se, i sud Končara i njegovu tvrtku Kermas Resources Limited doveo u vrlo nezgodnu situaciju.

Strateški partner

Naravno, pitanje je koliko ove međunarodne nevolje Danka Končara mogu utjecati na njegovu važeću ponudu za dokapitalizaciju Uljanik Brodogradilišta i njegov status strateškog partnera Uljanika na temelju programa restrukturiranja koji je napravila uprava kompanije, a koji je trenutno “u doradi”.

Ono što je zanimljivo, međutim, jest to što je u emisiji Otvoreno HRT-a, Gianni Rossanda, predsjednik uprave Uljanika, kazao kako strateški partner, odnosno tvrtka Danka Končara Kermas Energy, neće biti zainteresirana za dokapitalizaciju Uljanika ako se neće promijeniti prostorni planovi na tom zemljištu.

Župan Istarske županije (IDS) Valter Flego je, pak, u toj emisiji kazao kako neće biti izmjene prostornih planova, pa se postavlja pitanje isključuje li to iz igre Danka Končara. Pritom treba kazati kako se do sada službeno govorilo samo to da će se na zemljištu Uljanik Brodogradilišta u Puli napraviti marina, ali ne i hoteli.

Svi poslovni projekti jednog od najbogatijih Hrvata

Ako se nešto može uočiti u portfelju investicija Danka Končara u Hrvatskoj, to je da je definitivno slab na Istru. Tu je kupovao zemljišta, nekretnine, vinograde, ušao u turizam, a sada želi i brodogradilište. Neki su se njegovi dosadašnji projekti pokazali isplativima - s turizmom se, recimo, ne može puno pogriješiti - a zbog nekih bi se odabrani, ali sada neželjeni strateški partner Uljanika, lako mogao uhvatiti za glavu i zapitati što mu je to trebalo. Naime, prema dostupnim i procijenjenim podacima, dosad je uložio više od milijardu kuna u Hrvatsku. Možda je riječ i o većoj cifri, a prema uspjehu i fazi realizacije njegovih ulaganja, vrlo vjerojatno ni približno uloženo neće vratiti. Posljednja opasnost dolazi od Uljanika - dao je pozajmicu od 12,6 milijuna eura, koja bi lako mogla propasti jer je praktički postalo pitanje dana hoće li Uljanik prije u stečaj ili će Europska komisija prije dati zeleno svjetlo na prijedlog restrukturiranja. U nastavku donosimo najveće projekte Danka Končara u Hrvatskoj.

ISTRA

Nekretnine i zemljišta

Povijest Končara i bivše doministrice Vinke Cetinski većini je poznata. U partnerski odnos ušli su 2007., Cetinski je čak postavljena za direktoricu Končareve tvrtke Kermas ulaganja i počeli su s kupnjom zemljišta i nekretnina po Istri. Kupljeno je više od tisuću hektara zemljišta, uključujući i zemljište na Cresu, napuštena sela i kuće, koja je Končar namjeravao preurediti i iznajmljivati turistima visoke platežne moći. To se, doduše, nije dogodilo. Dogodile su se sumnje u malverzacije s cijenama zemljišta. Končar je, navodno, uložio oko 110 milijuna eura u kupnju istarskih poljoprivrednih zemljišta, napuštenih maslinika i vinograda, a potom shvatio da to sve zajedno ne vrijedi više od 30 milijuna eura. Stoga je pokrenuo više kaznenih i građanskih parnica protiv svojih bivših poslovnih partnera, među kojima je i bračni par Cetinski. Kermas ulaganja tužila ih je za naknadu štete u iznosu od 11,7 milijuna eura, za koliko se tvrdilo da su preplaćeni poslovni udjeli u dvadeset projekt-društava, odnosno razlike cijene koju su Kermas ulaganja platila za zemljišta i nekretnine te njihove stvarne vrijednosti. Trgovački sud u Pazinu lani je donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Vinka Cetinski mora Končaru isplatiti 66 milijuna kuna, odnosno 9,1 milijun eura na ime pričinjene imovinske štete, sa zakonskom zateznom kamatom.

Vinarija Capo

Končar je u Istri investirao, kako smo već spomenuli, i u podizanje maslinika i vinograda te u vinski biznis. Vjerojatno više iz ljubavi i hobija nego velike zarade, no i u taj je posao uložio podosta - više od milijun eura - te razvio danas nagrađivani brend Capo. Imaju 750 hektara vinograda, godišnje proizvode 380 hektolitara, a trenutni sortiment čine im Malvazija istarska, Chardonnay, Pinot sivi, Sauvignon bijeli, Muškat žuti, Pinot crni, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Međutim, i Vinarija Capo obuhvaćena je istragom oko milijunskih prijevara kojima se teretila Vinka Cetinski. Vinariju Capo je Končar, navodno, platio 2,7 milijuna eura, a potom je vidio ugovor u kojem vinarija vrijedi "samo" 980 tisuća eura.

Fernetici, 130411.
Vinarija CAPO koju je Bruno Fernetic prodao Mirku Cetinskom i Danku Koncaru.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / CROPIX
Vinarija Capo

Dragonera - Porto Maricio

Končar je preko svoje tvrtke Kermas Limited 2010. preuzeo vlasništvo nad tvrtkama AB Maris i Darija u čijem je posjedu bilo veliko turističko zemljište u Barbarigi. Riječ je o poznatim i do sada nerealiziranim projektima Dragonera i Porto Maricio koji na površini od 1,7 milijuna četvornih metara predviđaju gradnju dva hotela, marine, golf-igralište. Za 100 posto vlasništva ugovorena je isplata od 33 milijuna eura te da će Kermas isplatiti kredit koji je Hypo Banka dala tim tvrtkama u iznosu od 51 milijun eura. Projekt je osmišljen, kako se može iščitati na stranicama tvrtke Kermas Istra, kao turistički kompleks s vrhunski opremljenim hotelima i vilama, marinom, širokom ponudom dodatnih sadržaja te golf-igralištem veličine 155 hektara, s 27 rupa. Planirana investicija veća je, navodno, od pola milijarde eura. Dragonera i Porto Mariccio spremni su za početak radova - ishođene su potrebne dozvole i izrađena su idejna rješenja za ukupno područje. Prema nedavnom pisanju Globusa, zemljište u Dragoneri trenutačno zjapi prazno. To je vjerojatno najveća Končareva investicija koja stoji.

Pula,060207-pok-
Dragonera, priobalje gdje ce se graditi hoteli
Foto:Goran Sebelic
Goran Sebelić / CROPIX
Dragonera

Sveta Katarina - Monumenti

Za projekt uređenja dviju luka nautičkog turizma (na otoku Sv. Katarina i na području bivšega kamenoloma) Kermas Istri je 2012. dodijeljena koncesija za korištenje prostora dijela pomorskog dobra na području nekadašnjeg vojnog kompleksa, no sve je bilo zaustavljeno jer je cijela zona naknadno proglašena kulturnim dobrom. Prepreka je uklonjena tek krajem prošle godine, kada su Kermas ulaganja dobila građevinsku dozvolu za prvu fazu gradnje marine. Tako je na bivšem vojnom području Katarina-Monumenti, koje se prostire na 46 hektara, prije nekoliko mjeseci počela prva faza radova u vrijednosti od 20 milijuna eura, koja uključuje rekonstrukciju mosta do otoka Katarina, gradnju 250 vezova za manje brodove te uslužne zgrade s recepcijom i sanitarnim čvorovima, kao i uređenje okoliša i ostalih objekata na otoku na kojem će biti restorani i muzej. U cjelokupnu zonu s marinom, suhom marinom sa 1000 vezova na kopnu, hotelima te servisnom zonom za jahte Končar u idućih nekoliko godina planira uložiti oko 65 milijuna eura, a realizacija je podijeljena u tri faze - gradnja luke nautičkog turizma Sv. Katarina, gradnja suhe marine te hotelskog kompleksa. Cjelokupna realizacije projekta, odnosno privođenje područja namjeni, očekuje se 2020. godine.

Render
Sveta Katarina - Monumenti

DALMACIJA

Brodotrogir

Končar se prvi put spominje u kupnji hrvatskih brodogradilišta još 2009., što je dočekano kao spas. U igri su bila četiri škvera, no četiri godine kasnije preuzeo je Brodotrogir. Uz unapređenje brodogradnje kao temeljne djelatnosti najavio je razvoj remonta i servisa, podizanje nautičke marine te gradnju brodova za najam. Na manjem dijelu pomorskog dobra koje pripada brodogradilištu sagrađena je marina koja je gotovo cijele godine puna do posljednjeg veza, a u proteklih pet godina iz Trogira su uglavnom stizale vijesti o porinuću brodova, popunjenoj knjizi narudžbi i velikim ulaganjima u luksuznu marinu. Međutim, od ulaganja predviđenih Ugovorom o privatizaciji, više od pola milijarde kuna, realizirano je pola. "Treba uzeti u obzir da su neke investicije u tijeku, posebno u marinu, a one su povezane s pribavljanjem potrebnih dozvola i koncesija, što, naravno, ne ovisi o nama. Međutim, kad se pogleda drugi kriterij, a to je vlastiti doprinos, onda je brojka i premašena", komentirao je svojedobno u intervjuu za Jutarnji, rekavši da je preko Kermas energije i nekih drugih tvrtki grupaciji u Brodotrogir ušlo više od 60 milijuna eura te da se škver mora prestrojiti. Upozorio je i na višak zaposlenih i nisku produktivnost jer trendovi nisu dobri.

Trogir, 100411.
Panorama trogirskog brodogradilista -Brodotrogir-.
Foto: Josko Ponos/ CROPIX
Joško Ponoš / CROPIX
Brodotrogir

Hotel i Apartmani Medena

Nakon što je u predstečajnoj nagodbi preuzela Hotele Medena iz Segeta Donjeg te se obvezala na dokapitalizaciju od gotovo 90 milijuna kuna, od studenoga 2016. do lipnja 2017. odvijalo se renoviranje hotela u koje je uloženo oko 25 milijuna kuna, što je rezultiralo podizanjem kategorije hotela na tri zvjezdice, koji može smjestiti više od 1000 gostiju. To je ujedno najveći hotel s tri zvjezdice u Hrvatskoj. Medena je do Končara bila gubitaš, sada je u plusu i raste. Kermas Energija je iskazala interes i za susjednu turističku tvrtku Apartmani Medena, koja se također nalazila u postupku predstečajne nagodbe i 15 godina bezuspješno tražila investitora da bi ga našla krajem prošle godine. Kermas energija jedina je ponudila tražene uvjete javne dražbe te za 52,756.000 kuna postala vlasnik 68,93 posto dionica Apartmana Medena. Apartmanski kompleks, koji se naslanja na susjedno hotelsko zdanje, ima 260 smještajnih jedinica, točnije 1024 postelje, a posluje na razini tri zvjezdice. Tome treba dodati i akviziciju obale, pa i 360.000 četvornih metara turističkog zemljišta s borovom šumom. A to je ogroman turistički potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:38