stručnjaci upozoravaju

Više štete nego koristi: ‘Zabrana plastičnih vrećica nije opravdana‘

Nužna je uspostava sustava kružnog gospodarstva, poručuju stručnjaci koji se godinama bave plastikom kao materijalom i utjecajem plastičnih stvari na okoliš
Ilustracija
 Shutterstock

Ako nam je cilj borba protiv globalnog zagrijavanja i smanjenje potrošnje prirodnih resursa, uklanjanjem laganih plastičnih vrećica s tržišta čini se više štete nego koristi, poručuju stručnjaci koji se godinama bave plastikom kao materijalom i utjecajem plastičnih stvari na okoliš.

Nacrt prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom, trenutačno u proceduri savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, predviđa zabranu stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje. To su, prema Prijedlogu, vrećice s debljinom stijenke većom od 15 mikrometara i manjom od 50 mikrometara, odnosno, uobičajene vrećice koje se koriste pri kupnji u maloprodaji.

- Zamjene za laganije plastične vrećice koje se žele ukloniti s tržišta su deblje i teže, što zahtijeva više materijala i energije za proizvodnju i transport, a papirnate vrećice i platnene torbe obično se ne upotrebljavaju dovoljno često da nadoknade svoj početni ugljikov otisak – ističe mr. sc. Maja Rujnić Havstad, voditeljica Laboratorija za preradu polimera na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Pojedine udruge, unatoč stavu znanstvenika, dodatno apeliraju i na zabranu vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, onih tanjih od 15 mikrona, čija je upotreba nužna zbog higijenskih razloga.

- Direktiva EU-a spominje odgovorno ponašanje proizvođača plastičnih vrećica a ne njihovu zabranu. Poručuje li se zabranom vrećica da Hrvatska ne može ili ne zna uspostaviti sustav kružnog gospodarstva? – pita se Romeo Deša, bivši član Društva za plastiku, dodajući da bi se uvođenjem obaveze ugradnje reciklata u novu plastičnu vrećicu potaknuo i razvio cijeli novi sustav prerade, a ljudi bi se savjesnije odnosili prema ambalažnom otpadu.

Dr. sc. Viktor Simončič, stručnjak za zaštitu okoliša, slaže se da takvom načinu zabrane pribjegavaju samo države koje nemaju jasnu viziju u postupanju s otpadom.

- Korištenjem jednokratnih plastičnih predmeta osigurava se sigurnost i higijena, što ne možemo zanemariti u tijeku pandemije, a može ih se nabaviti jeftino i zbrinuti odmah nakon upotrebe, puno jednostavnije i okolišno prihvatljivije od mnogih drugih vrsta otpada. Mnoge države sada ili odustaju od namjeravane zabrane korištenja dijela plastičnih vrećica, a neke čak povlače ranije odluke o zabrani njihovog korištenja - zaključuje dr. sc. Viktor Simončič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:36