Nova platforma

Više od 130 tvrtki i 70 znanstvenika u projektu Scinergy, a zaziva se i novo ministarstvo tehnologije

Oko 120 milijuna eura ili 23 posto svih investicija u istraživanje i razvoj tijekom 2022., odnosilo se na IT industriju. Upravo po tim ulaganjima, koja su činila 1,43 posto BDP-a, 2022. je bila rekordna godina

Vedran Bilas, Darko Huljenić, Matija Srbić

 Ronald Gorsic/Cropix

Više od 130 tvrtki i 70 znanstvenika uključilo se u projekt Scinergy. Plan im je potaknuti u Hrvatskoj razvoj novih proizvoda, povećati produktivnost postojećih industrijskih postrojenja i stvoriti nove tvrtke.

Projekt Scinergy provodi Nuqleus, poslovni inkubator nastao u okviru zagrebačkog FER-a, koji je fokusiran na znanost.

Voditelj Nuqleusa Matija Srbić kaže da su, kako bi gospodarstvu pomogli definiranjem okvira suradnje, pravnom podrškom i traženjem izvora financiranja, okupili znanstvenike iz 15-ak vodećih znanstveno-istraživačkih institucija.

image

Matija Srbić, voditelj Nuqleusa

Darko Tomas/CROPIX

Na popisu su, među ostalim, FER, PMF, FESB i PBF, Institut za fiziku i Institut Ruđer Bošković.

Rekordne investicije

- Plan je pružiti ekspertizu više od 150 tvrtki u Hrvatskoj, a kako cijeli projekt financira EU i provodi ga se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Svjetske banke, sudjelovanje je besplatno i za znanstvenike i za tvrtke - kaže Srbić.

Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i tehnologije, kaže da je ključ razvoja gospodarstva u inovacijama. Naveo je da je Hrvatska u posljednje dvije godine tu napravila veliki pomak nabolje.

- Prema Eurostatu, Hrvatska je u 2022. godini investicijama u istraživanja i razvoj dosegnula 1,43 posto BDP-a, što je najveći iznos dosad - kaže Meštrić.

image

Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i tehnologije

Lucija Ocko/Cropix

Prema dostupnim podacima, 23 posto svih investicija u istraživanja i razvoj u 2022. godini u Hrvatskoj se odnosilo na IT industriju.

Riječ je o oko 120 milijuna eura investicija. Meštrić navodi da je država usvojila i novu Strategiju pametne specijalizacije kako bi omogućila daljnje investicije u istraživanja i razvoj u industrijskim granama koje za to pokazuju najviše interesa.

- Cilj je kroz sveobuhvatniji pristup riješiti probleme koje izaziva rascjepkanost i neučinkovitost politika koje daju potporu razvoju gospodarstva i njegovoj suradnji sa znanstvenom zajednicom, a sve kako bi se u konačnici podigla produktivnost ekonomije - kaže Meštrić.

U tom smislu, pojašnjava, dobar je signal što se upravo na FER-u zakotrljao projekt Scinergy.

Duga tradicija

- FER se pokazao kao iznimno uspješan u prepoznavanju takvih prilika, pa je, primjerice, u okviru programa Obzor apsolutno najuspješnija naša institucija - navodi Meštrić.

Vedran Bilas, dekan FER-a kaže da fakultet ove godine slavi sto godina suradnje s gospodarstvom.

- Ove godine proslavit ćemo sto godina suradnje s Končarom, koji s nama surađuje takoreći od početka i na razvoju mnogih njihovih proizvoda radili smo zajedno - kaže Bilas.

image

Todor Milcevski, Hrvoje Meštrić, Vedran Bilas, Darko Huljenic i Matija Srbić

Ronald Gorsic/Cropix

Navodi da je takva suradnja dobro prepoznata u velikim kompanijama u Hrvatskoj, nešto manje u srednjima, a vrlo malo u malim tvrtkama. U ovom potonjima, smatra, ima jako velikog potencijala za rast.

- Znate i sami koji su naši jednorozi, koji su nam budući jednorozi, kao i koji su naši startupi prodani velikim svjetskim kompanijama, a takve tvrtke ne bi nastale da nema naših doktoranada - kaže Bilas.

Personaliziran pristup

Pojašnjava da tu nije riječ o jednom modelu suradnje, nego o personaliziranom pristupu, kako zbog problema koje kompanije žele riješiti tako i zbog interesa koji znanstvenici imaju da bi se uključili u rješavanje tih problema.

Hrvoje Meštrić kaže da sve to prate i sredstva koja je država rezervirala u novom EU programskom razdoblju.

- Govorimo o više od milijardu eura potpora za aktivnosti istraživanja i razvoja - zaključuje Meštrić.

Zaziva se novo ministarstvo tehnologije

U projekte iz NPOO-a ulaže se 320 milijuna od ukupno više od milijardu eura koje će se investirati u istraživanje i razvoj. S još 360 milijuna eura iz Kohezijskih fondova podržat će se izvrsnost, a iz programa Svjetske banke dobit će se 100 milijuna eura. Ministarstvo gospodarstva raspolaže s oko 350 milijuna eura uglavnom za IRI projekte. Tu je još 300 milijuna eura za stvaranje novih lanaca vrijednosti u regiji. Vedran Bilas, dekan FER-a, kaže da bi zbog tolikog priljeva novca u tehnološke projekte u idućem razdoblju opet trebalo oformiti ministarstvo koje bi u nazivu imalo tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:25