SVJETSKI STRUČNJAK

Više nije na listi: Velika Britanija ukinula sankcije nad uglednim hrvatskim naftašem Željkom Runjom

Runje je bio je prvi Hrvat obuhvaćen zapadnim sankcijama zbog ruske agredsije na Ukrajinu

Željko Runje (arhivska fotografija)

 Sharifulin Valery/Tass/Profimedia

Željko Runje, ugledni hrvatski naftaš i bivši prvi potpredsjednik ruske naftne kompanije Rosnjeft, više nije pod britanskim sankcijama.

Prema obavijesti Ureda za implementaciju sankcija Ministarstva financija Ujedinjenog Kraljevstva od 15. srpnja 2022., s liste privatnih i pravnih osoba čija je imovina blokirana na temelju sankcija Ruskoj Federaciji uklonjeni su Runje i Didier Casemiro - još jedan bivši potpredsjednik Rosnjefta - a upisi trojice ruskih državljana revidirani su i zadržani na listi sankcioniranih.

Runje se pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva našao krajem ožujka i u tom trenutku bio je prvi hrvatski državljanin obuhvaćen sankcijama neke od zapadnih država zbog ruske agresije na Ukrajinu. Razlog za uvrštenje na spomenutu listu bila je Runjina visoka pozicija u menadžmentu Rosnjefta.

U Rosnjeftu je Runje, inače jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za offshore istraživanje nafte i plina, obnašao dužnost prvog potpredsjednika za offshore projekte i plinsko poslovanje, a usprkos tome što je bio obuhvaćen britanskim sankcijama, treba naglasiti kako nikad nije bio sankcioniran od SAD-a ili Europske unije. Razlog tome vjerojatno se krije u činjenici da Runje, osim hrvatskog, posjeduje i američko državljanstvo.

Neposredni povod za njegovo brisanje s popisa sankcioniranih osoba u Velikoj Britaniji vjerojatno je činjenica da je on, zajedno s još četiri strana potpredsjednika Rosnjefta, sredinom svibnja podnio ostavku na svoju poziciju i napustio kompaniju. Iako taj čin sam po sebi nužno ne podrazumijeva i prekid sankcija, očito je procijenjeno da više ne postoje razlozi koji bi opravdavali restrikcije nad Runjinom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:32