jačanje infrastrukture

‘Više nećemo morati jabuke voziti 350 km u hladnjaču u Zagreb‘

Počeli su radovi na projektu o kojem se pričalo 20 godina i koji će promijeniti način funkcioniranja i kvalitetu rada naših proizvođača

 
 Vlado Kos/Cropix

- Već godinama svoje jabuke vozim u hladnjaču u 350 km udaljeni Zagreb, što stvarno nema nikakvog smisla - riječi su Stjepana Zorića, poznatog slavonskog proizvođača jabuka iz Erduta i zamjenika predsjednika Hrvatske voćarske zajednice, koje su najplastičnije opisale problem brojnih proizvođača voća i povrća s područja Osječko-baranjske županije koji nemaju svoje hladnjače za čuvanje svježih proizvoda, a do sada nisu imali ni priliku da unajme takav prostor. Izgradnja ULO hladnjače jedan je od vječnih, desetljetnih projekata, kojeg su brojne politike u ovoj županiji najavljivale, ali nikada nisu realizirale. ULO hladnjača, odnosno Regionalni-distribucijski centar Osijek bio je i jedno od predizbornih obećanja HDZ-ovog Ivana Anušića uoči lokalnih izbora 2017., no i njemu su trebale pune četiri godine da od ideje dođe do realizacije. Naime, na području Eko industrijske zone Nemetin napokon su počeli radovi na izgradnji 101 milijun kuna vrijednog RDC-a Osijek, kojeg uz Županiju sufinanciraju i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o objektu koji će se prostirati na 8000 kvadrata.

image
Ivica Crnković i Ivan Anušić
Vlado Kos/Cropix

- Pune četiri godine prošle su od najave u predizbornoj kampanji i danas smo ovdje. Počeli su radovi na projektu o kojem se pričalo sigurno 20 godina i koji će promijeniti način funkcioniranja i kvalitetu rada naših proizvođača, prvenstveno onih koji se bave voćem i povrćem, koji ovime dobivaju veliku potporu – rekao je Anušić, dodavši kako će osim hladnjače u sklopu RDC-a biti i pakirnica, sortirnica, sušara te liniju za obradu ekoloških proizvoda. Kazao je i da očekuje kako će radovi, koje izvodi konzorcij Osijek-Koteks i Projektgradnja, biti završeni i prije predviđenog roka od 18 mjeseci, a najavio je nakon toga i izgradnju drugih RDC-a. Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu kazala je da će ukupni kapacitet RDC-a u prvoj fazi biti 2910 tona, od kojih 690 tona za ekološke proizvode, a ostatak za konvencionalne te da će biti 23 komore.

- Nakon završetka kreće druga faza, odnosno izgradnja dodatnih smještajnih kapaciteta te linija za brzo smrzavanje, što traže naši proizvođači. Županija će i subvencionirati proizvođačima trošak za korištenje objekta, odnosno pripremu proizvoda za tržište. Imamo škole, domove, bolnice i vjerujemo da će RDC osiguravati dovoljno voća i povrća za naše korisnike te da će doći i do povećanja proizvodnje – kazala je Wendling. Zorić je istaknuo i da 'bez ovakve infrastrukture ne možemo biti konkurentni na globalnom tržištu, a sada nam se otvara i mogućnost razvoja lokalnog tržišta, jer kratki lanci opskrbe pomažu da preko 50 posto voća i povrća prodamo na području naše županije i regije'.

- Ovo je velik benefit za proizvođače, a potrošači dobivaju kvalitetniji i svježiji proizvod. Postoji i računica iz Italije da je svaki hektar novopodignutog voćnjaka generirao 3-5 novih radnih mjesta u lancu. Osim toga, svi naši proizvodi voća i povrća su konkurentni i na europskom tržištu, pa nam je ovo prilika za novi razvoj. Umjesto što iz Španjolske, Italije, Grčke... uvozimo svježe voće, mi trebamo postati izvoznici, da avionima izvozimo u London naše trešnje, jagode i ostale konkurentne proizvode – poručio je Zorić.

Jabuke iz dvorišta Krškog

Zanimljiv je podatak o uvozu jabuka Zorić iznio u neformalnom dijelu. Kazao je, naime, da „tvrtke koje opskrbljuju vrtiće u Osijeku kupuju jabuku koja se proizvodi u zaštitnoj zoni Nuklearne elektrane Krško.”

- Jabuke iz dvorišta Krškog ne kupuje nitko u Sloveniji i onda ih prodaju nama Hrvatima – kazao je Zorić, koji nam je poslije pojasnio kako je „zaštitna zona NE Krško podijeljena voćarima da podignu plantažu.”

- Jabuka je najbolji pročistač zraka i u zaštitnim zonama elektrana svugdje u svijetu se nalaze voćnjaci jabuka. Da se razumijemo, te jabuke nisu nezdrave, nisu radioaktivne, no već zbog same činjenice da su proizvedene tamo ja ih ne želim. Simptomatično je da Slovenci takve jabuke ne ostavljaju kod sebe i ne prodaju domaćim ljudima, nego gledaju da ih izvezu. Naša djeca to mogu pojesti, to nije nezdravo, one po zakonu odgovaraju standardima i normama, ali ja se pitam zašto se Slovenci trude to izvesti, a ne ostavljaju sebi. Ja to ne želim kupovati, ali to je samo jedan primjer odnosa prema našoj proizvodnji – kazao je Zorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:52