Traže intervenciju Vlade

Višak mesa zbog kineske blokade: 'Doći će do strašnog pada cijena koji će nas uništiti'

Proizvođači svinja traže intervenciju Vlade jer se procjenjuje da će šteta biti veća od 100 mil. eura Pritom cijena neće biti bitna te će trgovački lanci ili prestati kupovati meso domaćih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti naše proizvođače
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je smanjena potražnja za mesom zbog koronakrize u turizmu uzrokovala velike poremećaje na tržištu teletine, junetine, janjetine i piletine i srušila njihovu cijenu u dućanima, krajem rujna problemi su se proširili i na svinjetinu. Zbog ponovne pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj i Poljskoj, Kina je zabranila uvoz svinjetine za kojom je početkom godine bila velika potražnja i Europljani su se natjecali tko će proizvesti više svinjetine.

Međutim, zabrana izvoza izazvala je probleme prvo na njemačkom tržištu, zbog čega je cijena svinjskih polovica pala za čak 20 eurocenti ili 13 posto u jednom tjednu, a cijena prasadi srušena je za čak 30 posto. Kako nemaju mogućnost plasmana na tržište Kine i zemalja Azije, velike količine mesa će se prodati i u Hrvatskoj, upozoravaju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja.

- Pritom cijena neće biti bitna te će trgovački lanci ili prestati kupovati meso domaćih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti naše proizvođače. Ovom sektoru prijeti kolaps, a štete bi mogle biti veće od 100 milijuna eura - kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Dodaje kako je cijena na burzi prije pada od 20 centi bila 1,47 eura za toplu polovicu, što je također bilo ispod referentne cijene EU od 1,509 eura za kilogram.

- Procjenjujemo da će cijena pod pritiskom uvoznog mesa pasti na 7,5 kuna po kilogramu žive vage, što će gubitak po proizvedenom tovljeniku povećati na 100 kuna. To će na ukupno 13.000 proizvedenih svinja tjedno raditi tjedni gubitak od 1,3 milijuna kuna. Zato tražimo hitan angažman Vlade da domaće proizvode zaštiti posebnim oznakama u maloprodaji - kaže Kuterovac.

Da je kriza ozbiljna svjedoči i sastanak Vijeća ministara poljoprivrede na kojem je u ponedjeljak središnja tema bila upravo ublažavanje mjera poremećaja tržišta svinjetine koji ugrožava brojne zemlje EU. Na sastanku je sudjelovala i ministrica Marija Vučković, koja je upozorila na probleme naših proizvođača.

- Afrička svinjska kuga nije zabilježena u Hrvatskoj, međutim, naši proizvođači trpe velike gubitke zbog smanjenja izvoza iz Europske unije, što stvara pritisak na cijene na hrvatskom tržištu. Mjere državne pomoći i interventne mjere koje smo poduzeli ranije ove godine rezultirale su privremenom stabilizacijom situacije na tržištu, no novonastali uvjeti i fluktuacija cijena zahtijevaju analizu i pronalazak novih mehanizama zaštite sektora. Stoga podržavamo češki prijedlog da Komisija pripremi detaljnu analizu trenutne situacije u sektoru svinjskog mesa - rekla je ministrica i hrvatski predstavnici u Vijeću.

Zbog svih tih problema i novih smjerova u poljoprivredi EU, Hrvatska poljoprivredna komora želi pokrenuti inicijativu da se i u parlamentu EU pokrene inicijativa kako bi se izradile baze podataka o proizvođačkim cijenama u svim državama EU, za sve važnije poljoprivredne proizvode.

- Na taj bi se način u svakom trenutku moglo utvrditi koji proizvodi na druga tržišta EU i na hrvatsko tržište dolaze i stavljaju se na policu po dampinškim cijenama. Ovakva baza podataka bila bi dobar temelj za iskreno i bolje provođenje zakona o nepoštenim trgovačkim praksama i davala lakši uvid tko u EU narušava tržište s dampinškim cijenama - kaže Mladen Jakopović, predsjednik HPK koji je nedavno izabran za potpredsjednika Copa organizacije koja okuplja sve najvažnije udruge europskih proizvođača hrane koje se bore za prava poljoprivrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 05:07