20 MILIJUNA EURA

Vindija gradi valionicu iz koje će godišnje izlaziti 45 milijuna jednodnevnih pilića

Iako su ranije ove godine najavljene dvije ukrajinske investicije u sektoru peradarstva, u Koki očekuju da će na kraju biti samo jedna

Gradilište nove valionice tvrtke Koka

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tvrtka Koka, najveći domaći proizvođač pilećeg mesa, u varaždinskoj Podravskoj ulici gradi novu valionicu koja će biti najsuvremenija u ovom dijelu Europe. Do kraja lipnja sljedeće godine bit će dovršeni radovi, a najkasnije u rujnu očekuje se potpuna funkcionalnost opreme i uspostava proizvodnih procesa u valionici iz koje u maksimalnom kapacitetu godišnje može izaći 45 milijuna jednodnevnih pilića. Trenutno se na lokaciji nalaze temelji i dio metalne konstrukcije, a jednom dovršena valionica protezat će se na više od 7000 kvadrata, od toga sam proizvodni pogon na 5000 kvadrata.

- U ovaj projekt utkane su 63 godine znanja i iskustva tvrtke Koka. Nova valionica predstavljat će ključnu stratešku kariku naše integrirane peradarske proizvodnje, osiguravajući vrhunsku kvalitetu i sigurnost proizvoda - istaknuo je Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Koke.

image

Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Koke

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nekorektna bitka

Riječ je o kapitalnoj investiciji vrijednoj 20 milijuna eura koju je tvrtka financirala u potpunosti iz vlastitih sredstava. Zbog toga je Sabljak dodao kako se nada da će u budućnosti domaća peradarska industrija dobiti snažniju podršku hrvatskih institucija što i zaslužuje s obzirom na to da je strateški važna za zemlju.

- Hrvatsko peradarstvo apsolutno može osigurati vlastitu samodostatnost peradskog mesa za domaće potrebe, a važno je tijekom kriznih razdoblja - uvjeren je predsjednik Uprave Koke.

Iako su ranije ove godine najavljene dvije ukrajinske investicije u sektoru peradarstva - Premium Chicken Company te MHP Grupe Jurija Kosiuka koja je vlasnik i Perutnine Ptuj, odnosno Pipo Čakovca - Sabljak očekuje da će na kraju biti samo jedna.

- Doći će do jedne nekorektne bitke jer je to vrlo precijenjena i prevelika investicija za potrebe Hrvatske. Hrvatske je mala, Europa nije za to, a i Copa-Cogeca (Europsko udruženje poljoprivrednika) i Udruženje peradara Europe (AVEC) protive se takvim megalomanskim investicijama. Zajednička poljoprivredna politika ide prema manjima - rekao je Stjepan Sabljak koji smatra da bi država trebala prepoznati i podržati projekte domaćih tvrtki poput Kokinog.

Neven Habunek, direktor investicija Grupe Vindija, objasnio je da će nova valionica povećati efikasnost i poboljšati rezultate, a sofisticirana oprema omogućit će bolju startnu poziciju. Nova valionica će, naime, biti opremljena visoko razvijenim digitaliziranim sustavima, a automatizirani procesi i napredni tehnički sustavi osigurat će preciznu kontrolu svih proizvodnih koraka. Oprema se nabavlja od svjetskih lidera u toj industriji - nizozemskih kompanija Royal Pas Reform i Vencomatic grupe (Prinzen).

image

Neven Habunek, direktor investicija Grupe Vindija

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Visoko učinkoviti

- Bit ćemo među prve tri kompanije u svijetu, ne u Hrvatskoj ili regiji, koje koriste ovako naprednu tehnologiju. Konkretno, SmartSense inkubatori omogućuju da u bilo kojem trenutku možemo utjecati na vlagu i temperaturu, što su mikro faktori koji utječu na razvoj pilića - rekao je Habunek.

Koka je vodila računa o tome da nova valionica bude održiva i energetski učinkovita. U drugoj fazi gradnje će preko cijele površine krova biti postavljena fotonaponska elektrana za vlastitu potrošnju, uvest će vlastiti sustav upravljanja otpadom kako bi smanjili količinu nerazvrstanog, a sva oprema i energetski sustavi bit će visoko učinkoviti.

Tvrtka Koka danas posluje na više od 30 lokacija, a osim 10 vlastitih farmi brojlera, surađuju sa 70 kooperanata. Ukupno zapošljava više od 1500 ljudi, a sa svojih 730 proizvoda prisutna je na 14 tržišta.

Nova valionica na sjeveru Hrvatske bit će "srce" Koke i vrlo važna karika Kokine integrirane peradarske proizvodnje jer može garantirati kvalitetu i sigurnost.

image

Branimir Bricelj, Nenad Klepač, Stjepan Sabljak, Neven Habunek

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Gradilište nove valionice tvrtke Koka

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Gradilište nove valionice tvrtke Koka

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Gradilište nove valionice tvrtke Koka

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Gradilište nove valionice tvrtke Koka

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Nenad Klepač predsjednik Uprave Vindije

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 08:44