Gideon Brothers

VIDEO/FOTO Hrvatski roboti uspješno testirani u velikoj njemačkoj kompaniji

DB Schenker je njemačka komapanija s prihodom od vrtoglavih 17,05 milijardi eura
Gideon Brothers roboti u DB Schenker logističkom centru
 Gideon Brothers

Hrvatski robotički startup Gideon Brothers objavio je da je završio pilot projekt u jednoj od vodećih globalnih logističkih tvrtki DB Schenker, a nekoliko njihovih autonomnih robota za transport paleta u upotrebi su sada u Schenkerovom centru u Leipzigu.

Hoće li i kada uslijediti komercijalni ugovor s DB Schenkerom, što bi značilo zaista veliki poslovni proboj domaće tvrtke za umjetnu inteligenciju i robotiku, u Gideonu ne otkrivaju. Uspješan završetak pilot projekta je, nadaju se, prvi korak u željenom smjeru. U pitanju je, zapravo, i prvi pilot projekt Gideon Brothersa u inozemstvu, a upravo pregovoraju o novima.

Gideon Brothers
Gideon Brothers roboti u DB Schenker logističkom centru

DB Schenker je njemačka komapanija s prihodom od vrtoglavih 17,05 milijardi eura koja traži prilike za automatizaciju svojih logističkih operacija. „U želji da klijentima ponudimo strateške prednosti u sve složenijem digitalnom okruženju, DB Schenker kontinuirano istražuje mogućnosti primjene inovacija vizionarskih start-up tvrtki,“ kaže u priopćenju Xavier Garijo, član Odbora za ugovornu logistiku Schenkera. Automatizacija logističkih i skladišnih oiperacija je, dodaje, temelj za izgradnju lanca opskrbe sljedeće generacije.  

Gideon Brothers
Gideon Brothers roboti u DB Schenker logističkom centru

Autonomni mobilni roboti Gideon Brothersa u Hrvatskoj su trenutno u pilot projektima u skladištima Atlantic grupe, Tokića i Orbica, a imaju nosivost 800 kilograma. Domaći startup tim navodi kako ti roboti, kombinirajući napredno učenje i stereoskopske kamere, donose novu vrstu napredne vizualne percepcije, a dizajnirani su za sigurnu navigaciju oko ljudi, opreme i ostalih strojeva u pokretu.

Gideon Brothers
Gideon Brothers roboti u DB Schenker logističkom centru

U priopćenju se također navodi da je Gideon Brothers u nedavnoj rundi financiranja prikupio 19,6 milijuna kuna (2,65 milijuna eura), čime su ukupne investicije u tu tvrtku dosegnule gotovo pet milijuna eura. 

„Tehnologija Gideon Brothersa jednako je pouzdana kao i LiDAR (laserski „radar“) kad je riječ o navigaciji, ali za razliku od LiDAR-a prikuplja mnogo više podataka. Osim revolucionarne vizualne percepcije temeljene na umjetnoj inteligenciji, jedna od ključnih prednosti robota Gideon Brothersa je i sustav zamjenjivih baterija zahvaljujući kojem robot ne gubi vrijeme na punjenje”, navode u tvrtki.  

Gideon Brothers
Gideon Brothers roboti u DB Schenker logističkom centru

U Schenkerovom skladištu su njihovi roboti prelazili tjedno više od 26 kilometara tijekom pilot projekta, a obavljali su zadatke vezane uz kompletiranje narudžbi klijenata. Nekoliko tjedana nakon početka projekta, navodi se u priopćenju, DB Schenker je proširio projekt dodavši značajan broj novih točki za preuzimanje i dostavljanje tereta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:41