POČETKOM 2026.

Verne najavio: ‘Gradimo u Lučkom tvornicu robotaksija, sve ćemo proizvoditi u Hrvatskoj pa izvoziti diljem svijeta‘

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila, kažu iz kompanije

Tvornica robotaksija

 Verne/

Verne u suradnji s kompanijom VGP započinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila. Tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, na području od 28,500 metara kvadratnih. Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj te odavde izvoziti diljem svijeta, priopćeno je iz Vernea.

Verne u suradnji s kompanijom VGP započinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila.

Tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, na području od 28,500 metara kvadratnih. Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj te odavde izvoziti diljem svijeta. Hrvatska kompanija Verne, koja je nedavno predstavila svoj inovativni ekosustav urbane autonomne mobilnosti, kreće u izgradnju objekta kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj. U sklopu novog poslovnog parka od 8 hektara u Lučkom - VGP Parku Zagreb, na 28,500 metara kvadratnih nalazit će se tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila. Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP, kojoj je ovo prva investicija u Hrvatskoj. VGP je europski pružatelj visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije.

image

Tvornica robotaksija

Verne/

Proizvodit će do 10 tisuća vozila godišnje

“Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogna autonomnih vozila u Zagrebu. Ovdje će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta bit će proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobiva ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će biti u mogućnosti proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje. Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj”, ističe Marko Pejković, CEO Vernea.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Njezina realizacija Hrvatskoj će donijeti brojne koristi te čini značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a, izjavio je:

“Velika nam je čast pridonijeti ovom revolucionarnom projektu izgradnjom novih postrojenja za razvoj i proizvodnju u sklopu našeg VGP Parka Zagreb. Razvoj tog tehnološki naprednog pogona odražava našu predanost inovacijama, održivosti i reindustrijalizaciji Europe. Pomoću našeg stručnog tehničkog iskustva, radujemo se što ćemo pridonijeti realizaciji visokokvalitetne tvornice za Verne, čime se otvaramo prema pametnoj i održivoj mobilnosti.”

Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog ljeta. Tvornica će se dovršiti i opremiti tijekom 2025. godine dok će s radom krenuti početkom 2026., dodaje se u priopćenju.

Vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac predstavio je u lipnju robotski taksi nazvan Verne, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine. Radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje. Vozilo je veličine Golfa, s baterijom dostatnom za 14 sati vožnje.

O VGP-u

VGP je paneuropska kompanija koja se bavi izgradnjom i upravljanjem i vlasnik je nekretnina u oblasti logistike i poluindustrijske proizvodnje visoke kvalitete.

VGP kompanija primjenjuje potpuno integrirani model poslovanja, uz pomoć kapaciteta i dugogodišnjeg stručnog iskustva duž cjelokupnog lanca vrijednosti.

VGP je osnovan 1998. godine u Belgiji kao obiteljska kompanija fokusirana na razvojne projekte nekretnina u Češkoj, a danas ima oko 368 stalno zaposlenih u 17 europskih zemalja. U prosincu 2023. godine, bruto vrijednost imovine VGP-a, uključujući 100% zajedničkih pothvata, iznosila je 7,19 milijardi eura, a tvrtka je imala neto vrijednost imovine (EPRA NTA) od 2,3 milijarde eura. VGP je uvršten na Euronext Brussels (ISIN: BE0003878957).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 10:34