Na putu prema dolje

Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte na svijetu, ali proizvodnja drastično pada

Pod Madurom je proizvodnja nafte s gotovo 3 milijuna barela po danu pala na 1,2 milijuna
Ilustracija: naftno postrojenje u Venezueli, naftna bušotina u Sjevernoj Dakoti i tanker uz obalu Venezuele
 Issac Urrutia / Juan Cralos Hernandez / Jim Ghertz / Reuters / Profimdia, Zuma Press

Od svih država na svijetu Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte, oko 300 milijardi barela prema podacima američkoj Administraciji za energetske informacije (EIA).

Usprkos tome, proizvodnja nafte u toj državi je u slobodnom padu te je krajem kolovoza iznosila samo 1,24 milijuna barela po danu. Prema prognozi EIA-e, ta bi brojka mogla pasti na manje od milijun barela dnevno u narednim mjesecima, što znači da bi Venezuela mogla ispasti iz kluba 20 najvećih proizvođača nafte na svijetu.

Razlozi za tu situaciju su višestruki. Prvo, vlast u Venezueli trenutno je u rukama izrazito nesposobne i korumpirane administracije na čelu s predsjednikom Nicholasom Madurom. Državnu naftnu tvrtku PDVSA napunili su podobnim ljudima koji nemaju pojma o naftnom biznisu, a istovremeno su kompaniju napustili iskusni i obrazovani operativci koji su posao vrlo brzo našli u drugim državama.

Drugo, još za Chaveza je država naftnu industriju doživljavala kao privatno vlasništvo iz kojeg se kupuje socijalni mir, ali i namiruje luksuzni život odabrane elite. I dok je za Chaveza taj koncept koliko toliko funkcionirao, drastični pad cijena nafte prije nekoliko godina stvorio je veliku rupu u proračunu. Umjesto da se stegne remen i novac reinvestira u naftni biznis, već zastarjela postrojenja su dodatno zapuštena pa je proizvodnja s 2,8 milijuna barela dnevno u 2014. pala na 1,2 milijuna u kolovozu ove godine. A taj trend neće se uskoro preokrenuti.

S druge strane, naftna industrija cvjeta u državi koju Maduro gotovo isključivo optužuje za svoje nedaće. Kako smo pisali prošli tjedan, SAD je prvi put nakon 1973. zasjeo na prvo mjesto najvećih proizvođača nafte na svijetu, s oko 11 milijuna barela dnevno.

Više od polovice proizvodnje otpada na Teksas (oko 6 milijuna barela po danu), ali jako dobre rezultate ima i Sjeverna Dakota. Ova slabo naseljenja savezna država, s oko 755.000 stanovnika, u srpnju je dnevno proizvodila 1,27 milijuna barela nafte u prosjeku, prema podacima koje je prenio Bloomberg. Dakle, više nego cijela Venezuela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:15