Rigorozna pravila

Venecija će od 1. srpnja iduće godine turistima naplaćivati ulaznu pristojbu u grad

Oni koji se u grad pokušaju 'prošvercati' suočit će se s globama od 100 do 450 eura
Gužva na Trgu svetog Marka
 Profimedia, Alamy

Turisti koji žele ući u Veneciju morat će od 1. srpnja iduće godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava.

Mjera koja će se primjenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njezina primjena bila odgođena zbog tehničkih poteškoća. Cijena pristojbe će porasti na šest do osam eura tijekom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se uvijek razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju 'prošvercati' suočit će se s globama od 100 do 450 eura.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njezin najveći izvor prihoda. Smatra ga se glavnim krivcem za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika.

Po podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82 tisuće, nego što ima stanovnika. A njihov je broj sa 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća pao na 53 tisuće danas.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da bi venecijska shema naplate mogla biti model za ostale europske gradove koji muku muče s masovnim turizmom.

"Uvjeren sam da su ovakve mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2022 16:25