JEDINSTVEN SLUČAJ

Veliki trgovački lanac gradi stambeno naselje u Zagrebu. Naravno, odmah kraj supermarketa...

Stanovi će biti sagrađeni na zemljištu bivše Tvornice autobusa Zagreb

Kaufland na području bivše tvornice autobusa u Dubravi

 Goran Mehkek /Cropix

Zagrebačka gradska uprava izdala je lokacijsku dozvolu trgovačkom lancu Kaufland za gradnju stambenog naselja sa 77 stanova u Dubravi. Stanovi će biti sagrađeni na zemljištu bivše Tvornice autobusa Zagreb, pokraj Kauflandova supermarketa u Ulici Milovana Gavazzija, koje se proteže na 10.500 četvornih metara, od čega će oko 5500 biti za stanovanje.

Budući da je Kaufland proteklih godina nudio to zemljište na prodaju, pokušali smo u tom trgovačkom lancu doznati hoće li sami pristupiti gradnji ili će i dalje pokušavati prodati projekt, ali ubuduće s lokacijskom i građevinskom dozvolom koju tek trebaju ishoditi.

- U ovom trenutku nemamo informacije o gradnji stambene građevine koje bismo mogli podijeliti s javnosti - kratko su nam poručili iz Kauflanda.

image

Zagreb, 210224. Ulica Vile Velebita. Projekt gradnje stanova Kaufland na podrucju bivse tvornice autobusa u Dubravi. Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek /Cropix

Ako bi Kaufland investirao u gradnju naselja, bio bi to jedinstven slučaj na našem tržištu da se trgovački centar bavi stanogradnjom. No, prema podacima iz spomenute lokacijske dozvole, naselje u Gavazzijevoj ulici imalo bi ulogu i u poslovanju supermarketa. Naime, osim parkirnih mjesta za stanare naselja u podzemnom dijelu zgrada, investitor će na površini sagraditi dodatna parkirna mjesta, a ukupno ih je predviđeno oko 240.

Prodaja projekta s ishođenim dozvolama uobičajeni je način trgovine građevinskim zemljištem. Kada su u pitanju cijene, medijalna cijena u kupoprodajama građevinskog zemljišta u Zagrebu u 2022., prema izračunu zagrebačkog Ekonomskog instituta, kretala se oko 64 eura. S druge strane, kako je utvrdio EIZG, zemljišta su prodavana u rasponu od najnižih 6,7 do 351 eura, pa i više, za kvadrat. Broj kupoprodaja (1046) bio je u laganom padu u odnosu na 2021., za gotovo četiri posto.

image

Kaufland na području bivše tvornice autobusa u Dubravi

Goran Mehkek /Cropix

Prosječna veličina građevinskog zemljišta koje je u 2022. promijenilo vlasnika u metropoli iznosila je, prema spomenutom izvoru, 607 kvadrata. Kada se tome doda da je prosječna veličina pet posto najvećih parcela kojima se trgovalo bila 3579 kvadrata, jasno je da se nuđeno zemljište Kauflanda u Gavazzijevoj nalazilo među najvećima na tržištu u glavnom gradu. U katastarskoj općini Dubrava u 2022. prosječna cijena u transakcijama građevinskim zemljištem bila je 105 eura za kvadrat, što upućuje na tržišnu cijenu spomenute parcele u Gavazzijevoj od 1,1 milijun eura.

Kada su u pitanju cijene stanova, u kupoprodajama zagrebačkih stanova u pretprošloj godini zabilježena je medijalna cijena od 1929 eura za kvadrat, a u Dubravi je 28 eura niža od prosjeka metropole. Prema broju kupoprodaja stanova (598), Dubrava je preklani, uz Centar, Peščenicu, Trešnjevku i Vrapče, bila među pet najatraktivnijih zagrebačkih kvartova.

Jedino ograničenje u trgovanju građevinskim zemljištem s lokacijskim i građevinskim dozvolama jest trajanje izdanih dozvola. Naime, Kaufland, prema spomenutom rješenju Grada Zagreba, ima obvezu u roku od četiri godine zatražiti građevinsku dozvolu jer u protivnom ostaje bez lokacijske.

image

Kaufland na području bivše tvornice autobusa u Dubravi

Goran Mehkek /Cropix
image

Kaufland na području bivše tvornice autobusa u Dubravi

Goran Mehkek /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:49