Promjene

Veliki proizvođač sportske odjeće i opreme povisuje plaće za 7 tisuća svojih radnika

Povećanje plaća odnosi se na oko 10 posto od ukupno 74 tisuće njihovih radnika u svijetu
Nike dućan
 Profimedia, Alamy

Nike je odlučio povisiti plaće za više od sedam tisuća svojih zaposlenika nakon što je kompaniju uzdrmao skandal o neravnopravnosti i diskriminaciji na radnom mjestu, objavio je New York Times.

Prema internom priopćenju kompanije, povišice su dio Nikeovog truda da zadrži korporativnu kulturu „u kojoj se zaposlenici osjećaju uključeno i osnaženo”, a povećanje plaća odnosi se na otprilike 10 posto od ukupno 74 tisuće njihovih radnika diljem svijeta.

Ranije ove godine žene zaposlene u kompaniji za sportsku odjeću i opremu pobunile su se ističući kako su potplaćene te isključene s menadžerskih i drugih visoko pozicioniranih funkcija. Mark Parker, Nikeov izvršni direktor, prije dva mjeseca se ispričao radnicima na propustima te najavio promjene u načinu na koji kompanija dodjeljuje kompenzacije zaposlenicima. Istaknuo je tada i njihove težnje za postizanjem raznolikosti na radnom mjestu kao i jednakih plaća za sve koji rade na istim pozicijama.

Ovakav se preokret u stavu kompanije, piše New York Times, rijetko viđa u korporativnom svijetu, ali pokazuje kako organizirani pritisak zaposlenika na nadređene može natjerati čak i velike igrače na promjene. Tako je više od 100 kompanija, uključujući i velike Gap, Mastercard i Target, javno najavilo godišnji pregled plaća njihovih radnika te ukidanje mogućih nepravilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:09