NESTVARNE BROJKE

Veliki povratak: Kinesko gospodarstvo zabilježilo rekordan rast BDP-a kakav se ne pamti od 1992.

Neki analitičari predviđaju da će rast usporavati kako se smanjuje vladina fiskalna i monetarna podrška
 Str/AFP

Kinesko gospodarstvo zabilježilo je rast od rekordnih 18,3 posto u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti kvartal prošle godine. To je najveći skok bruto domaćeg proizvoda (BDP) od kada je Kina 1992. godine počela voditi tromjesečne evidencije.

Ipak, brojke su ispod su očekivanja, jer je Reutersova anketa među ekonomistima predviđala rast od čak 19 posto.

"Nacionalna ekonomija dobro je započela godinu. Međutim, moramo biti svjesni da se epidemija i dalje širi na globalnon nivou, međunarodno okruženje je komplicirano, s velikim neizvjesnostima i nestabilnostima", naveo je kineski zavod za statistiku.

Druge ključne brojke koje su objavili statističari također ukazuju na kontinuirani oporavak, pogotovo u usporedbi s izuzetno slabim brojevima iz prošle godine. U prvom kvartalu 2020. godine kineska ekonomija zabilježila je pad za 6,8 posto, zbog blokada širom zemlje na vrhuncu izbijanja pandemije koronavirusa, piše BBC.

Industrijska proizvodnja u ožujku ove godine porasla je za 14,1 posto u odnosu na prijašnju godinu, dok je prodaja na malo porasla za 34,2 posto.

"Obećavajuće je da mjesečni pokazatelji sugeriraju da su industrijska proizvodnja, potrošnja i investicije u ožujku porasle", rekao je Louis Kuijs iz Oxford Economics.

Uz pomoć strogih mjera za suzbijanje virusa i hitne pomoći tvrkama, gospodarstvo se stabilno oporavljalo od posljedica pandemije koronavirusa. Međutim, neki analitičari predviđaju da će rast usporavati kako se smanjuje vladina fiskalna i monetarna podrška.

Unatoč katastrofalnom početku godine, Kina je bila jedino veliko svjetsko gospodarstvo koje je zabilježilo rast u 2020. godini (2,3 posto), iako najslabiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:04