ISPLATILA SE ULAGANJA

Veliki planovi posrnulog mostarskog diva: ‘Bit ćemo ponovno najveći izvoznik iz BiH‘

U usporedbi sa sadašnjom proizvodnjom to predstavlja povećanje od 64 posto metala aluminija

Arhivska fotografija

 Saša Burić/Cropix

Aluminij industrija iz Mostara, u vlasništvu izraelske M.T. Abraham Grupe, planira do svibnja povećati proizvodnju metala u pogonima Ljevaonice za 64 posto te ove godine ponovno planira biti najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini, izvijestila je kompanija.

Ukupni plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca, blokova i ingota u pogonima Ljevaonice, dok se mjesečno, počevši od svibnja, planira proizvoditi 19.100 tona. To u usporedbi sa sadašnjom proizvodnjom predstavlja povećanje od 64 posto metala aluminija.

Aluminij Industrija, koja je u najmu pogona posrnulog mostarskog Aluminija, višestruko je povećala proizvodnju metala od ponovnog pokretanja pogona, što je rezultat ulaganja od oko 7,5 milijuna eura. To je uključivalo ulaganje u novu opremu te modernizaciju pogona, navode predstavnici tvrtke.

"Na taj način je Aluminij je za manje od godinu dana postigao rekorde u proizvodnim kapacitetima", navodi se.

Već 2023. godine mostarska Aluminij Industrija planira dodatno povećati proizvodnju u pogonima Ljevaonice s godišnjim planom od 238.000 metričnih tona aluminjskih trupaca, ingota i blokova.

Aluminij industrija Mostar trenutačno je jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskom tržištu. U samo osam mjeseci proizvodnje tijekom 2021. Aluminij je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik, dodali su. Procjenjuju kako će ove godine Aluminij biti najveći uvoznik i izvoznik BiH.

Prošle godine Aluminij Industrija je potpisala ugovor s najvećim svjetskim trgovcem rudama i sirovinama, švicarskim Glencoreom, o nabavci 400.000 metričkih tona primarnog aluminija, te plasmanu njihovih proizvoda na tržištu.

Mostarski Aluminij ponovno je pokrenuo proizvodnju potkraj 2020. godine nakon što je prekinuo rad sredinom 2019. zbog velikih dugovanja. U ovoj kompaniji ponovno je angažirano oko 270 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 09:51