EKONOMIST HUP-a

Veliki optimizam: ‘Tržište rada u Hrvatskoj ne nagovještava recesiju, a plaće će rasti, znamo i koliko‘

Na rast zaposlenosti pojačano utječe zapošljavanje stranih radnika...
 Duje Klaric/Cropix/Cropix

"Podaci o broju zaposlenih u veljači donose optimizam", kaže u osvrtu glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić, a na rast zaposlenosti pojačano utječe zapošljavanje stranih radnika. Kad se tome doda kretanje plaća, zaključuje kako tržište rada i dalje ne nagovješta recesiju.

Podsjetimo, lani je izdano 124 tisuće radnih dozvola za strane radnike iz trećih zemalja, što je oko osam posto prosječne zaposlenosti u prošloj godini, ističe Stojić, te dodaje da je tijekom siječnja i veljače već izdana gotovo petina lanjskog broja radnih dozvola. To znači skoro 25 tisuća.

"Kako raste potreba za zapošljavanjem sezonaca u turizmu (oko 35 tisuća ili +10% godišnje), za očekivati je da će i ove godine ukupan broj radnih dozvola rasti", ocjenjuje Stojić.

image

Hrvoje Stojić

Bruno Konjevic/Cropix

Glavni ekonomist HUP-a napominje kako je zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj moguće poboljšati proširenjem aktualne liste deficitarnih zanimanja (za njih ne treba HZZ provoditi test domaćeg tržišta rada prije izdavanja dozvola), ali i produljenjem trajanja dozvola za strance s jedne na dvije godine te sa šest na devet mjeseci za sezonske radnike.

U svojoj analizi tržišta rada posvetio se i plaćama.

Prosječna nominalna bruto plaća za siječanj (1499 eura) koja je isplaćena u veljači je ubrzala rast na 13,1 posto godišnje, a realno je porasla 0,4 posto. Prosječna neto plaća (1094 eura) je rasla 11,7 posto na godišnjoj razini, a njen realni pad je usporio (-0,9 posto).

"Realna poboljšanja su odraz znatnog rasta minimalne plaće (+12,2 posto), uobičajene indeksacije početkom godine, usporavanja inflacije uz i dalje napeto tržište rada koje vrši pritisak na rast plaća u realnom sektoru", komentira Stojić.

Njegov je optimističan zaključak oko tržišta rada kako ovogodišnji podaci signaliziraju da će potražnja za radnicima ostati visoka, a pritisak na rast plaća u kombinaciji sa slabljenjem inflacije će dovesti do oporavka realnih plaća i rasta kupovne moći.

U ovoj godini HUP-ov ekonomist očekuje rast zaposlenosti od oko dva posto uz mali pad stope netaposlenosti na 6,5 posto. Rast plaća, odnosno ukupnih primanja, trebao bi biti oko sedam posto, a očekivana inflacija 6,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 16:37