‘NEĆE DOBRO ZAVRŠITI‘

Veliki britanski eksperiment već propada? Funta tone, poslovi nestaju, milijuni u problemu

Zabrinutost za događanja u Velikoj Britaniji iskazala je čak i njemačka vlada

Big Ben u Londonu

 Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia/Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

Kada je nova britanska premijerka Liz Truss najavljivala velike iskorake, pa i spremnost da bude nepopularna, vrlo vjerojatno nije imala na umu tržišne potrese koji uključuju pad funte i rast cijene zaduživanja. Umirujuće izjave iz Ministarstva financija i središnje banke, kojima se sada pokušava otkloniti stvorena nesigurnost nakon prošlotjedne objave "mini-proračuna", uspjele su dijelom stabilizirati vrijednost funte i prinose na državne obveznice, ali malo je optimizma na vidiku.

Iako je Bank of England najavio da "neće oklijevati podići kamatne stope" u slučaju potrebe obuzdavanja inflacije, tržišta su očekivala više: izvanredni sastanak već ovaj tjedan na kojem će podići ključne kamatne stope za jedan postotni poen. Ministar financija Kwasi Kwarteng u utorak je održao krizni sastanak s vodećim britanskim bankarima i drugim dužnosnicima Cityja, pokušavajući reći "bez panike, znamo što radimo". Unatoč tome, kaže ekonomist J.P. Morgana Allan Monks, "još uvijek nema jasnog znaka da se mijenja ili preispituje izvor problema - vladina fiskalna strategija", prije svega veliko smanjenje poreza, rast potrebe zaduživanja i plan kako financirati manjak u proračunu.

Dizanje kamatnih stopa

Neovisno o tome kada će to učiniti, sasvim je izgledno da će Banka Engleske dizati referentne kamatne stope brže nego što je planirala, kao odgovor na slabljenje funte i povećani inflatorni pritisak. Iduće godine, očekuju tržišta, mogle bi se udvostručiti u odnosu na plan i doseći oko šest posto. Osobito veliki razlog za zabrinutost ima oko 2,2 milijuna ljudi koji imaju hipotekarne kredite s promjenjivom kamatnom stopom, ali i oni s fiksnom kamatnom stopom, jer za polovicu njih ugovori istječu u sljedeće dvije godine. Zbog volatilnosti na financijskim tržištima pojedini zajmodavci su odmah u ponedjeljak privremeno povukli hipotekarne ugovore za nove klijente. Kako navodi Guardian, u posljednja 24 sata banke i stambena društva povukli su gotovo 300 hipotekarnih ugovora.

Halifax, najveći davatelj hipotekarnih kredita, rekao je da će povući većinu ugovora s fiksnom kamatnom stopom do kraja dana zbog "značajnih promjena u troškovima financiranja". Bank of Ireland, pak, izašao je s priopćenjem da će obavijestiti klijente o novom rasponu hipotekarnih stopa "što je prije moguće". Istodobno, u strahu da će cijena zaduživanja porasti, brojni vlasnici kuća nastoje osigurati upravo fiksne kamatne stope.

Poslovi nestaju

Tržište je trenutačno iznimno nestabilno, rekla je Rachel Springall, financijska stručnjakinja u Moneyfactsu, pa zajmoprimci moraju potražiti neovisni savjet kako bi procijenili koje su im najbolje opcije. Poslovi nestaju preko noći, dodaje, pa preokret na hipotekarnom tržištu može izazvati frustraciju i među dužnicima i zajmodavcima. Pad funte potaknuo je zabrinutost zbog dodatnog rasta cijena brojnih uvoznih proizvoda i sirovina. Britanski supermarketi, primjerice, uvoze oko 40 posto hrane tako da, navodi British Retail Consortium, pad vrijednosti funte neizbježno donosi poskupljenje namirnica.

Zabrinutost za događanja u Velikoj Britaniji iskazala je i njemačka vlada, ističući da je posrijedi "veliki eksperiment" rezanja poreza i povećanja zaduživanja baš u trenutku kad središnja banka podiže kamatne stope. Njemački ministar financija Christian Lindner sugerirao je da "to neće dobro završiti".

Naglašavajući dramatičnu volatilnost koju je stvorio "mini-proračun", ekonomisti iznose procjene da bi deficit na računu platne bilance u ovoj i idućih godina mogao doseći sedam do osam posto BDP-a, što bi moglo dodatno oslabiti valutu, na paritet s dolarom i eurom. Prema procjeni Deutsche Banka, ovako brzi rast prinosa na britanske obveznice nije zabilježen od 1976. godine kada se Britanija obratila MMF-u za zajam u nastojanju da podupre funtu. Velika Britanija trenutačno se zadužuje po cijeni kakvu plaćaju Italija i Grčka te mnoge zemlje s tržišta u nastajanju. S manje od dva posto početkom kolovoza, prinosi na obveznice premašili su četiri posto, a ostaje tek vidjeti kojom će brzinom nastaviti rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2023 17:57