Trgovački centri

Velika transakcija: Emmezeta mijenja vlasnika, preuzima ju samozatajni milijarder

Na pomolu je novo vlasničko preslagivanje u domaćoj trgovini
 Ranko Šuvar/Cropix

Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje 16 trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju jučer nam je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.

Merkury Market, jedan od najvećih trgovaca namještajem, pokućstvom i građevinskim materijalom u srednjoj Europi, osnovao je, naime, u veljači prošle godine svoju tvrtku u Hrvatskoj LCN EMZ Adria, čiji je direktor Andrzej Sitarz, ujedno i član Uprave Flibe d.o.o. koja, zapravo, predstavlja Emmezetu. Sitarz i predsjednik Uprave Flibe Slobodan Školnik upravljaju i tvrtkom Emmezeta u Srbiji koja u svom sastavu ima pet robnih kuća.

image
Slobodan Školnik
Bruno Konjevic/cropix

53 milijuna kuna dobiti

Kao osnivač Fibe i Emmezete Srbija još se u pripadajućim registrima navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe, no, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa. Fliba, koja upravlja sa 11 trgovačkih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 870 milijuna kuna prihoda, ima 670 zaposlenih, a u posljednje je tri godine ostvarila ukupno 53 milijuna kuna dobiti. Emmezeta Srbija ostvarila je u 2019. prihod od 29 milijuna eura. Merkury Market osnovan je 1991., iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupnjom 18 trgovačkih centara Baumaxa u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbes redovito uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je riječ o samozatajnom milijarderu (vrijednost imovine mjerena u zlotima) koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 trgovačkih centara samo u Poljskoj.

Studenac i Pan-Pek

Uz Sitarza, član Uprave LCN EMZ Adrije s sjedištem u Zagrebu je i Jerzy Jacek Papierz, koji upravlja Merkury Marketom u Slovačkoj. Hrvatska tvrtka kći Merkury Marketa lani nije ostvarila prihode, ali je povećala kapital sa 20 tisuća na 51 milijun kuna.

Preuzevši Baumaxove trgovine u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li i Emmezeta doživjeti sličnu sudbinu ili će nastaviti poslovati pod sadašnjim imenom. S druge strane, poljski Enterprise fond, koji je kupio trgovački lanac Studenac i pekare Pan-Pek, na našem tržištu nije rebrendirao svoje hrvatske akvizicije.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Merkury Market preporučuje svoju ponudu, među ostalim, time što na svojim policama plasira oko 55 tisuća proizvoda iz matične države, Njemačke, Španjolske i Italije. U svakom slučaju, Papierz se dosad pokazao uspješnim u preuzimanju biznisa u srednjoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:37