RJEŠENJE KOJE BUDI NADU

Velika promjena stiže u Europu, ovo rješenje nije skupo: U Portugalu i Španjolskoj su već krenuli s primjenom

Elektro-termalne baterije obećavaju

Polja, solarni paneli

 /Alexander Staridas/alamy/alamy/profimedia

Za ulagače u nove tehnologije dekarbonizacije postoji jedno pitanje koje je veće od svih ostalih pitanja. Kada će postati konkurentni postojećim alternativama fosilnim gorivima?

Solarna energija i energija vjetra prešle su granicu, električna vozila su blizu, piše Financial Times. Sljedeći kandidat za ovo željeno mjesto je baterija na bazi topline koja se koristi za industrijska za postrojenja i tvornice.

Takve elektro-toplinske instalacije, odnosno različite vrste izrađene od kamenja, cigle i drugih materijala koji se zagrijavaju električnom zavojnicom, imaju za cilj riješiti jedan od najvećih problema energetske tranzicije - o kojem se najmanje govori. Isporuka visokih temperatura - bilo što od 100 do 1500 stupnjeva - za proizvodnju hrane, pića, papira, kemikalija i niza drugih materijala, čini oko četvrtinu trenutne potrošnje fosilnih goriva na globalnoj razini. To čini oko 20 posto sveukupne emisije ugljika.

Potencijalna rješenja, poput izgaranja vodika ili hvatanja ugljika, gotovo su po definiciji skuplja od postojećih plinskih bojlera. Isto vrijedi i za izravnu upotrebu električne energije: veleprodajne cijene u Ujedinjenom Kraljevstvu su oko £60/MWh, što je gotovo tri puta više od cijene prirodnog plina.

To se sada napokon mijenja. Napredak u dizalicama topline, koje smanjuju troškovei isporučuju dva do tri puta više energije od one potrebne za rad, čini ih kandidatima za temperature do 200C. Pored toga, elektro-termalne baterije postaju vodeće rješenje na ovom polju.

Njihova velika prednost je da mogu zagrijati cigle i slične materijale koristeći najjeftinijih šest sati električne energije u bilo kojem danu. Oni mogu upiti popodnevnu prezasićenost južnoeuropskom solarnom energijom ili ponoćni višak sjevernoeuropskog vjetra. Nakon toga, piše Financial Times, ove baterije ispuštaju toplinu tijekom sljedećih 18 sati.

Danas bi to smanjilo cijenu električne energije možda 30 do 40 posto u odnosu na veleprodajne cijene. Kako sve više obnovljivih izvora energije ulazi u kombinaciju, podnevne cijene mogle bi pasti na nulu ili čak biti negativne.

Povrh toga, cigle i kamenje su jeftini — koštaju možda 15-20 €/MWh u usporedbi s elektrokemijskim baterijama od 150 €/MWh — i gube vrlo malo energije u procesu. U Španjolskoj su već konkurentni. Portugalsko komunalno poduzeće EDP prošlog se tjedna udružilo s proizvođačem vruće opeke Rondo iz San Francisca kako bi ovo rješenje predstavili klijentima diljem Europe.

Još uvijek postoje prepreke koje treba ukloniti. Današnje toplinske baterije dosežu samo 400 stupnjeva, prema izvješću Systemiqa, iako neki proizvođači kažu da mogu ići do 650 stupnjeva grijanja s parom. No, cijela priča obećava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:23