Poslovanje nekretninama

Velika potražnja za uredskim prostorima u Zagrebu. Što će se događati u narednim mjesecima

Cijene zakupa uredskog prostora A klase u Zagrebu kreću se, inače, od 13 do 16 eura po četvornom metru
Ilustracija, poslovni prostori
 Boris Kovacev / CROPIX

Potres i pandemija poremetili su tržište uredskog prostora u Zagrebu, te je situacija sa zakupom kvalitetnog uredskog prostora trenutno vrlo loša, rekao je Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović.

Ranilović ističe da je dosta zgrada u centru grada, koje su se iznajmljivale kao uredi, sada oštećeno i da vlasnici ili zakupci traže alternativne prostore dok se zgrade ne saniraju, a to može potrajati. S druge strane, vlasnici uredskih prostora nerado iznajmljuju na rok manji od dvije godine.

"Sada je i zbog toga velika potražnja za uredskim prostorima, pogotovo onima A klase", kaže Ranilović.

Pod tim – prvorazrednim – prostorima podrazumijevaju se moderno uređeni uredi s kompletnom informatičkom infrastrukturom, liftom, parkingom, odnosno garažom, dodatnim prostorima i sl. U novim zgradama izgrađenima zadnjih godina, svi su uredi namijenjeni iznajmljivanju A klase. S druge strane, baš u centru grada nerijetko su se iznajmljivali uredski prostori nešto lošije, B klase.

Ranilović naglašava da su se i prije potresa i pandemije uredski prostori A klase u Zagrebu iznajmljivali bez problema.

"Sve što bi se izgradilo, brzo bi se i iznajmilo. Popunjenost je bila gotovo stopostotna, odnosno neiznajmljenih prostora bilo je tek oko 4 posto. Zagreb po tom pitanju ima optimalan broj kvadrata i odličnu popunjenost", ističe Ranilović.

Kaže da se u izgradnji poslovnih zgrada vodila relativno razumna politika - gradilo se cijelo vrijeme u kontinuitetu, a prostore su velikim dijelom gradile domaće tvrtke. Nije napravljena greška, kao primjerice u Budimpešti, gdje je došlo do masovne gradnje, prvenstveno stranih investicija, što je ubrzo dovelo do prezasićenosti ponude.

Cijene zakupa uredskog prostora A klase u Zagrebu kreću se, inače, od 13 do 16 eura po četvornom metru, a zna se, reći će Ranilović, naći i po 10 do 11 eura ako je prostor ponešto dislociran od centralne poslovne zone.

S druge strane, uredi B klase stoje oko 10-ak eura po kvadratu.

Ranilović smatra da se cijene neće mijenjati barem još neko vrijeme.

"Mislim da se cijene kvadrata u prostorima A klase uopće neće mijenjati, dok bi korekcija cijena na dolje mogla zahvatiti lošije prostore. Međutim, iz sadašnje perspektive nezahvalna je bilo kakva prognoza budući da još uvijek ne znamo koliko će trajati pandemija i koliko će dugo gospodarstvo biti paralizirano. Sve će ovisiti o trajanju koronakrize", rekao je Ranilović, dodavši da će u nekom kraćem roku sve ostati po starom, a da su u dugoročnom sve opcije otvorene.

To je tržište, logično, usko vezano uz gospodarske prilike, a u aktualnom trenutku nitko ne može predvidjeti što će se događati u narednim mjesecima sa pandemijom i što nas još sve čeka.

Inače, zagrebačko tržište uredskih prostora diktira trendove u cijeloj Hrvatskoj, a cijene zakupa ureda A klase stabilne su već godinama.

Posljednje dvije godine zabilježen je porast potražnje za uredima većim od 500 četvornih metara.

Često se događa da se poslodavcima koji traže prostore od 1.500 i više kvadrata tržište nema što ponuditi.

Velika je potražnja i za skladištima veličine od 2.000 do 5.000 kvadratnih metara.

Na stranicama agencije Colliers, globalne kompanija za usluge za nekretnine i upravljanje investicijama, koja ima svoje predstavništvo i u Zagrebu, također stoji da je trenutno u Zagrebu stopa nepopunjenosti uredskih prostora na rekordno niskim razinama, ali i da je mali broj novih projekata izgradnje novih poslovnih prostora.

U Colliersu u kratkom roku očekuju manji, odnosno odgođeni prihod od zakupa od kompanija čije je poslovanje najviše pogođeno pandemijom, dok u srednjeročnom razdoblju predviđaju porast raspoloživosti prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 11:53