OBJAVA IZ BEČA

Velika najava telekoma: Ostvarili smo rekordne rezultate i investicije, sad radimo na gigabitnoj mreži

Oko porasta ukupnih prihoda na 523,2 milijuna eura ili za 11,7 posto, iz A1 napominju da iza tih prihoda ‘stoji‘ veća mobilna i fiksna korisnička baza

Ispred prodajnog mjesta A1 Hrvatska, Gajeva ulica u Zagrebu
 

 Ranko Šuvar/Cropix

Telekom A1 Hrvatska prošlu je godinu ostvario ukupne prihode od 523,2 milijuna eura, što je za 11,7 posto više nego godinu ranije te operativnu dobit (EBITDA) od 188 milijuna eura ili 17,1 posto višu, kazali su iz tog telekoma za Hinu, navevši i da su ostvarili i rekordna ulaganja od 203,9 milijuna eura.

Poslovni rezultati A1 Hrvatska objavljeni su u Beču u sklopu rezultata matične kompanije Telekom Austria Group. Iz A1 Hrvatska navode i da su lanjske investicije proasle 150 posto u odnosu na 2022. "Investicije su se odnosile uglavnom na ‘kupnju‘ radio frekvencijskog (RF) spektra za idućih 15 godina, ubrzanu izgradnju i modernizaciju gigabitne fiksne i 5G mobilne mreže", navode iz te kompanije.

Osim rekordnih investicija u RF spektar te ukupno u digitalizaciju Hrvatske, poslovanje u 2023. obilježili su im i intenzivni programi transformacije troškova kako bi prevladali inflatorni pritisak, uz istovremeni nastavak dinamike telekomunikacijskog tržišta s naglaskom na konkurentnost i atraktivne ponude za korisnike svih operatora, ističu.

Oko porasta ukupnih prihoda na 523,2 milijuna eura ili za 11,7 posto napominju da iza tih prihoda ‘stoji‘ veća mobilna i fiksna korisnička baza, primjena indeksne klauzule, ali i značajan rast ICT usluga za 61 posto, te dodatnih usluga za 49 posto, poput osiguranja ekrana, pomoći u kući i SafeNeta odnosno A1 Net Protecta.

S porastom operativne dobiti (EBITDA) od 17,1 posto kompenzirali su povećane troškove, među kojima su osim ulaganja rasli i osnovni operativni troškovi zbog viših cijena električne energije, uređaja i cijene rada, čemu dodaju da su "ukupna primanja zaposlenika prošle godine rasla u prosjeku za 12 posto".

U mobilnom segmentu poslovanja u 2023. zabilježili su porast broja korisnika za 2,8 posto u odnosu na 2022., kao i za 6 posto veći prosječni prihod po korisniku (ARPU), dok su u fiksnom segmentu imali povećanje broja kućanstava s fiksnim pristupom (internetu) za 5,4 posto, uz blagi porast i prosječnog prihoda po priključku (ARPL) od 0,6 posto.

Do 2025. za milijun kućanstava dostupna gigabitna fiksna mreža

Komentirajući rezultate za 2023., glavni direktor za financije A1 Hrvatska Goran Angjeleski ponovio je da su imali rekordne investicije u ubrzanu digitalizaciju gospodarstva i korisnika, ističući da s 800 tisuća priključaka početkom 2024. imaju i najveću gigabitnu fiksnu mrežu u Hrvatskoj.

"Do kraja 2025. doseći ćemo tom brzom mrežom milijun kućanstava ili 70 posto njih u Hrvatskoj, a moderniziramo i mobilnu mrežu s ciljem povećanja 5G pokrivenosti, koja sada obuhvaća 95 posto populacije. Planiramo i implementirali energetski efikasniju radijsku opremu, što je sve osnova za pružanje usluga prema mjeri i potrebama korisnika", poručio je Angjeleski.

Glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska Vladimir Skender naveo je da su u 2023. izgradili 140 tisuća gigabitnih, optičkih priključaka diljem Hrvatske te da je infrastrukturna oprema u njihovoj optičkoj mreži "spremna za sve potrebe korisnika u budućnosti".

"Uz pomoć EU fondova A1 Hrvatska je izgradio i optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina, a Solin je i prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom uz pomoć EU fondova. Taj je projekt prepoznala i Europska komisija te je dodijelila A1 Hrvatska nagradu za EU Broadband. Do 2030. želimo postići da naši korisnici surfaju na potpuno zelenoj mreži i zato razvijamo i primjenjujemo inovacije koje smanjuju ugljični otisak. Do sada smo smanjili vlastite emisije CO2 za 76 posto kroz razne inicijative modernizacije infrastrukture i ozelenjivanja mreže", zaključio je Skender.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 09:31