Indeks korupcije

Velika lista o korupciji: Prestigle nas Grčka i Slovenija, gori smo od Kube i Čilea

Prema Indeksu percepcije korupcije, najtransparentnije svjetske države u 2019. godini su Novi Zeland i Danska s 87 bodova
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije za 2019. godinu Hrvatska se s 47 bodova našla na 63. mjestu. Tako smo u odnosu na 2018. godinu pali za jedan bod što nam je oduzelo čak tri mjesta, izvijestio je Transparency International.

Prema Indeksu percepcije korupcije, najtransparentnije svjetske države u 2019. godini su Novi Zeland i Danska s 87 bodova. Slijede ih Finska, Švedska, Švicarska i Singapur s 85 bodova, te Norveška s 84 boda. S druge pak strane, najkorumpiranije države su Somalija s 9, te Južni Sudan s 12 i Sirija s 13 bodova.

Kada se pogleda prosjek članica Europske unije od 64 boda, Hrvatska još jednom zaostaje, a ovaj put ta razlika iznosi čak 17 bodova. Time smo još jednom ušli u skupinu najkorumpiranijih država EU-a, a do nas su lošije Rumunjska i Mađarska s 44 boda, te Bugarska s 43 boda, dok je Grčka s 48 bodova pretekla Hrvatsku.

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija, ali i pad indeksa. Slovenija (60), Crna Gora (45) i Srbija (39) ostale su na istom broju bodova, dok je Kosovo palo za 1 bod, a Bosna i Hercegovina za 2 boda. Na globalnoj razini, prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je gora i do Kube, Kostarike, Čilea i Jordana

Inače, Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. Izvješće obuhvaća 180 zemalja i teritorija po stupnju percepcije o korupciji javnog sektora. Prema indeksu percepcije korupcije, zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:15