KRAJ SURADNJE

Velika hrvatska tvrtka otkazala ugovor slovenskom Petrolu: ‘Enormna dobit im je postala važnija od građana‘

Vlasnik Tim Kabela ističe da ne žele poslovati s tvrtkama koje nemaju razumijevanja za građane države u kojoj posluju
 Goran Šebelić/Cropix

Tim Kabel, najveći distributer kabela u Hrvatskoj, otkazao je danas ugovor slovenskom Petrolu o kupnji goriva na njihovim benzinskim crpkama nakon jednosatnog prosvjednog zatvaranja prodajnih mjesta te slovenske tvrtke i najave tužbe prema Vladi RH.

‘Mislim da dolazi vrijeme kad bi pojam solidarnosti trebao biti prisutan u hrvatskom društvu. To oni nisu prepoznali i tvrtka Tim Kabel ne želi poslovno surađivati s tvrtkama kojima je enormna dobit važnija od solidarnosti prema građanima i kupcima u državi u kojoj posluju‘, poručio je Ivan Topčić, vlasnik Tim Kabela.

Topčić ističe da ne žele poslovati s tvrtkama koje nemaju razumijevanja u teškim situacijama za građane države u kojoj posluju.

Inače, Petrol je sa Skupštine u Ljubljani najavio pravnu bitku protiv Hrvatske i Slovenije. Tvrde da im je zbog regulacije cijena derivata nanesena šteta od 106,9 milijuna eura u Sloveniji te 45,6 milijuna eura u Hrvatskoj. Kako prenose slovenske Finance, najveći pojedinačni dioničar Petrola Dari Južna zahtijeva da se novac vrati do siječnja. Uprava Petrola početkom siječnja će državnim odvjetništvima obje države poslati prijedlog za mirno rješavanje spora uz tromjesečni rok za odgovor ili će protiv Hrvatske i Slovenije podnijeti tužbe.

Odluku drugog najvećeg lanca benzinskih crpki u državi Petrola da poslovnu štetu od ograničavanja cijena goriva prvo pokuša naplatiti dogovorom s državom ili tužbom protiv nje, zasad, kako smo danas utvrdili, neće slijediti nijedan drugi vlasnik benzinskih crpki u državi.

U najvećem lancu benzinskih crpki Ini, primjerice, kako je danas otkrio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, zadovoljni su najavljenim povećanjem trgovačkih marži s postojećih 65 lipa na 75 lipa po litri goriva, a iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima poručili su da zasad ostaju pri ustavnoj tužbi protiv Vladinih mjera ograničavanja cijena goriva.

Neugodno iznenađeni

- Prije mjesec dana osobno sam komunicirao prema Ini da Vlada razmišlja, ako dođe do stabilizacije cijena na tržištu Mediterana, marže trgovaca vratiti na onu razinu koje su bile u lipnju ove godine, od 75 lipa po litri. Iz Ine su pozdravili takav korak i ocijenili da bi to bio veliki doprinos našoj naftnoj industriji - naveo je Filipović u istupu nakon sastanka s Upravom Petrola danas ujutro.

Ministar gospodarstva poručio je da Vlada "neće nikome dopustiti da u ovako teškoj situaciji gura ruku duboko u džep hrvatskih građana, pa ni Petrolu". Izrazio je "neugodno iznenađenje ponašanjem Petrola", jer su, kazao je, "predstavnici Ministarstva prije nekih mjesec dana komunicirali s Petrolom oko vraćanja marži na razinu koja je bila u lipnju ove godine".

Otkrio je da su mu predstavnici slovenske kompanije prenijeli zahtjeve koje je utvrdila Skupština dioničara Petrola. Od Vlade, prenio je Filipović, Petrol traži povećanje marži na prodaju goriva sa sadašnjih 65 lipa na kunu te ukidanje regulacije cijena goriva u Hrvatskoj.

image

Ministar Davor Filipović

Damir Krajač/Cropix

- Uprava Petrola govorila mi je o tome da će oni, ne budu li se stvari odvijale onako kako su oni zamislili, podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske - naveo je Filipović, ne spominjući najavljeni iznos tužbe Petrola od 45,6 milijuna eura za koliko je slovenska kompanija, prema njezinu izračunu, oštećena zamrzavanjem cijena goriva od veljače ove godine do sada.

Komentirajući nezadovoljstvo Petrola maržama od 75 lipa koje nudi Vlada, Filipović je upozorio da su i u Sloveniji istovrsne marže 75 lipa.

- Moram se zapitati u čemu je za Petrol problem s maržama u Hrvatskoj - kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Dodao je kako tvrdnje Petrola da ne može pod ovakvim uvjetima poslovati ne stoje.

Nedovoljna ponuda

Na pitanje kako gleda na najave Petrola da bi zbog ograničavanja marži i cijena moglo doći do nestašice goriva u Hrvatskoj na Petrolovim crpkama, Filipović je poručio da ni te najave ne stoje. Zatvaranje dijela crpki Petrola na sat vremena tijekom srijede označio je vrlo lošim potezom.

- Kakva je to poruka? Njima je dobro ako mogu na sat vremena zatvoriti. Zašto nisu zatvorili crpke u Sloveniji? - komentirao je Filipović. Kao daljnje poteze Vlade ministar gospodarstva najavio je povećanje marži u maloprodaji naftnih derivata sa sadašnjih 65 na 75 lipa.

Osvrnuvši se na spomenuti sastanak s ministrom Filipovićem, Uprava Petrola ocijenila je nedovoljnim ponuđeno povećanje marži od deset lipa po litri goriva.

- Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima. U suprotnom, Petrol će dostaviti prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji - najavili su iz Petrola.

Upozorili su kako je današnje zatvaranje dijela crpki Petrola i Croduxa na sat vremena samo početak jer bi u slučaju daljnje regulacije cijena moglo doći do nestašica goriva na njihovim crpkama. Izrazili su ispriku svojim kupcima u Hrvatskoj zbog prosvjednog jednosatnog zatvaranja crpki.

"Pomoć na štetu crpki"

Na pitanje kako gleda na poteze Petrola, predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže kako se cijela situacija mogla izbjeći da je Vlada, ističe, krenula drugim putem u regulaciji cijena goriva.

- Mi ne sporimo da je država nešto trebala poduzeti, ali ne na štetu drugoga kao što je učinila. Država je odlučila pomoći građanima oštećujući nas vlasnike crpki. S druge strane, imala je mogućnost djelujući na smanjenje trošarina i PDV-a na gorivo pomoći građanima. Nije to učinila. Konačno, ako se odlučila djelovati na ovaj način, mogla je obeštetiti nas poduzetnike. Nije ni to učinila - kaže Miljavac. Pojašnjava kako se Udruga na čijem je čelu odlučila pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom provjere ustavnosti same uredbe o ograničavanju cijene goriva jer, navodi, mali trgovci hoće prvo utvrditi je li spomenuta uredba u skladu s Ustavom.

- Kada to utvrdimo, vidjet ćemo što i kako dalje u pravnom smislu - kaže Miljavac, dodajući kako nema povratnu informaciju iz Ustavnog suda kada bi se njihov zahtjev mogao naći na dnevnom redu suda. Iz tvrtki Coral Croatia, koja na našem tržištu upravlja benzinskim crpkama Shella, i Adrije-Oil, u čijem su vlasništvu 32 crpke, danas nisu bili dostupni za komentar Petrolovih poteza i mogućeg pokretanja tužbi protiv države zbog ograničavanja cijena goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:00