PROBLEMI

Velika drama u IGH: Zatražili su ovrhu vlastitog računa kako bi isplatili plaću radnicima!

Zbog priopćenja IGH-a o neisplati plaća danas je nakratko bilo obustavljeno trgovanje vrijednosnicama kompanije na Zagrebačkoj burzi

Zgrada IGH

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Nakon što nije isplatio plaću radnicima za prosinac prošle godine, Institut građevinarstva Hrvatske podnio je Financijskoj agenciji zahtjev za ovrhu vlastitog računa za isplatu plaća radnicima.

Riječ je o pravnoj mogućnosti iz Zakona o osiguranju radničkih tražbina na koji se IGH i pozvao u današnjem priopćenju Zagrebačkoj burzi o neisplati plaća i zahtjevu prema FINA-i. Pokušali smo saznati u IGH-u koliko duguju radnicima i što prisilna naplata znači za predstečaj u kojem se IGH nalazi od 2014., no do zaključenja ovog teksta nismo dobili traženi odgovor iz te kompanije.

- IGH je FINI za svakoga radnika dostavio zahtjev za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćene plaće odnosno naknade plaće. Zahtjev za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća, a sukladno zakonskim odredbama, ima prvenstvo u redoslijedu naplate tražbina, te se ističe da račun INSTITUTA IGH, d.d., u trenutku podnošenja predmetnog zahtjeva za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća, nije bio u blokadi, a u tijeku je postupanje FINA-e po podnesenim zahtjevima za naplatu neisplaćenih plaća – navodi se u obavijesti IGH-a Burzi.

Prema poslovnom izvješću IGH-a za 2021., u Institutu je bio zaposlen 251 radnik, a mjesečna obveza tvrtke za plaće iznosila oko osam milijuna kuna u bruto iznosu. Iako je Institut pretprošlu poslovnu godinu završio s dobiti od 67 milijuna kuna prije oporezivanja, u revizorskom izvješću za IGH upozorava se, među ostalim, da su kratkotrajne obveze kompanije za 195 milijuna kuna veće od kratkotrajne imovine, a ‘negativni‘ kapital tvrtke 97 milijuna kuna.

Institut je u 2021. sklopio 248 novih poslova u vrijednosti 156 milijuna kuna, a početkom prošle godine dodatnih novih poslova u ukupnom iznosu od 64 milijuna kuna. Tvrtka se, među ostalim, bavi projektiranjem, ishođenjem lokacijskih dozvola, pregledom građevina i nadzorom gradnje, pa u tekućim uvjetima obnove potresom stradalih područja, pojačanog priljeva novca iz Europske unije za investicije u graditeljstvu i stalnog rasta tržišta nekretnina, poslovni problemi IGH-a djeluju najblaže rečeno neočekivanima. No, očito je problem u provođenju predstečajne nagodbe u kojoj se IGH obvezao vratiti dugove zbog kojih je završio u predstečaju. Prilikom otvaranja predstečaja prijavljeno je ukupno potraživanje od Instituta od dvije milijarde kuna, ali je u pripremi predstečajne nagodbe taj iznos umanjen za 220 milijuna kuna. Zatim je po ustaljenome modelu predstečaja dio duga otpisan, dio je namiren kroz vrijednosnice kompanije, a dio se vraća iz redovitog poslovanja.

Zbog priopćenja IGH-a o neisplati plaća danas je nakratko bilo obustavljeno trgovanje vrijednosnicama kompanije na Zagrebačkoj burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:05