Rekordni pad BDP-a

Velika Britanija u recesiji: Ovo je najveći pad od 1955. godine

 / AFP

Britansko je gospodarstvo u recesiji nakon što su aktivnosti u drugom tromjesečju, u jeku pandemije koronavirusa, pale rekordnih 20,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je u srijedu statistički ured.

Pad je najveći od 1955. godine kada je ONS počeo voditi kvartalnu evidenciju.

U prva tri ovogodišnja mjeseca BDP je pao 2,2 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Uslužni, proizvodni i građevinski sektor zabilježili su rekordan pad u razdoblju od travnja do lipnja, navodi ONS, napominjući da su posrijedi „sektori najviše izloženi vladinim ograničenjima“, uvedenima kako bi se suzbilo širenje epidemije.

Osobna potrošnja smanjena je više od četvrtine, a pala je i državna potrošnja.

(FILES) In this file photo taken on July 24, 2020 Shoppers wear face masks on Oxford Street om London on July 24, 2020, after wearing facemasks in shops and supermarkets became compulsory in England as a measure to combat the spread of the novel coronavirus. - Britain's economy contracted by a record 20.4 percent in the second quarter with the country in lockdown over the coronavirus pandemic, official data showed on August 12, 2020. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Tolga AKMEN / AFP

U ONS-u napominju i da su se u lipnju pojavili prvi znakovi poboljšanja jer je vlada počela ublažavati ograničenja.

„Gospodarstvo se u lipnju počelo oporavljati, trgovine su se ponovno otvorile, tvornice su počele povećavati proizvodnju i nastavljen je oporavak u sektoru visokogradnje", konstatira Jonathawn Athow iz ONS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:10