Uoči Brexita

Velika Britanija na rubu recesije, BDP pao u drugom kvartalu, prvi put nakon sedam godina

Ako se negativni trendovi nastave i u trećem kvartalu, zemlja će se tehničko naći u recesiji, neposredno prije napuštanja EU
Ilustracija
 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Britanski BDP pao je u drugom tromjesečju ove godine, prvi put u posljednjih sedam godina, kao posljedica neizvjesnosti oko izlaska zemlje iz Europske unije koja je dovela do zaustavljanja ekonomske aktivnosti. Istraživanje agencije IHS Markit i organizacije CIPS (Chartered Institute of Procurement and Supply) pokazuje da je BDP od travnja od lipnja smanjen za 0,1 posto, čime je Velika Britanija došla na prag recesije.

Ako se negativni trendovi nastave i u trećem kvartalu, zemlja će se tehničko naći u recesiji, neposredno prije napuštanja EU predviđenog za 31. listopada ove godine. Istraživanje pokazuje da je u lipnju stagnirao uslužni sektor, dok su proizvodnja i građevinarstvo već ranije potonuli. Tako je indeks menadžerske nabave (PMI) za sve sektore pao na 50,2, na najnižu razinu od objave rezultata referenduma o Brexitu u srpnju 2016. godine.

Chris Williamson, glavni ekonomist IHS Markita je kazao kako je poslovanje uslužnog sektora u lipnju bilo najlošije u posljednjem desetljeću te da bi se usporavanje moglo nastaviti i u trećem kvartalu.

-Nesigurnost povezana s Brexitom povećala je širi utjecaj usporavanja globalne ekonomije. Rizici prema dolje ostaju i dalje prisutni jer je raspoloženje u pogledu predstojeće godine zabrinjavajuće prigušeno, što znači da bi biznis mogao imati teškoća i u trećem tromjesečju, kazao je. S udjelom od četiri petine, usluge predstavljaju okosnicu britanske ekonomije, a najvažniji su financijski sektor, prijevoz i telekomunikacije.

Središnja banka očekuje stagnaciju rasta u drugom kvartalu, a kako se ekonomska slika pogoršava investitori u Cityju vjeruju da će se Bank of England odlučiti za smanjenje referentnih kamatnih stopa. Britanski guverner Mark Carney ranije je kazao da je ekonomija očito izgubila zamah u drugom kvartalu. Jedan od razloga tome je rast uoči Brexita u prvom tromjesečju, ali, kako je kazao Carney, "sve smo više zabrinuti da je oslabio i temeljni trend".

U prvom kvartalu ove godine, uoči Brexita očekivanog 29, ožujka, ekonomija je porasla jer su mnoge kompanije i građeni nastojali stvoriti potrebne zalihe, ali taj učinka počeo je blijediti, a globalni rast usporavati.

Dobre vijesti za Veliku Britaniju ne donosi ni Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR); taj think tank predviđa da će BDP u drugom kvartalu pasti 0,2 posto. Garry Young, direktor modeliranja i predviđanja je kazao za Guardian kako šanse za recesiju iznose 40 posto. "Imate kontrakciju u jednom kvartalu, što znači da ste tamo već na pola puta", kazao je. Ekonomski rast usporen je i u drugom zemljama u svijetu, među kojima su i zemlje eurozone, ali nitko nije tako snažno pogođen kao Velika Britanija za koju se i dalje ne zna kako će napustiti EU. Službena stopa rasta ekonomije u drugom tromjesečju bit će objavljena idući mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:16