Pokrenute ovrhe

Veledrogerije prijete blokadom bolnica ako im se hitno ne plati dio duga i skrate rokovi

Dug bolnica prema veledrogerijama trenutno iznosi dvije milijarde i 600 milijuna kuna
Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX

U pokušaju da bolnice natjeraju na plaćanje barem dijela duga od dvije milijarde i 600 milijuna kuna, veledrogerije su pokrenule ovrhe nad računima bolnica, obustavile isporuke lijekova koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zdravstva i najavile pritužbu Europskoj komisiji na račun Vlade.

- Do kraja godine prve bolnice mogle bi se naći u blokadi računa, a znate što to znači, nema, među ostalim, plaća za zdravstveno osoblje – upozorio je direktor Medike Jasminko Herceg, otkrivši kako je Medika već pokrenula postupak ovrhe nad 11 bolnica, a do kraja godine planira, kazao je, učiniti isto za još devet njih.

Kako bi se spriječio spomenuti scenarij blokade bolnica, veledrogerije pozivaju državu da im plati barem 50 posto dospjelog duga. Smatraju to razumnim prijedlogom jer, ističu, svakog mjeseca dug bolnica povećava se za 150 milijuna kuna.

- Krajem godine, ovim tempom, dug bolnica prema nama mogao bi dosegnuti tri i milijarde i 600 milijuna kuna. Ako se ovo nastavi, prosječni rok plaćanja bolnica prema nama produljiti će se s sadašnjih 440 dana, što je potpuno neprihvatljivo, na 590 dana, što nas sve u sustavu dovodi na ivicu poslovne egzistencije a najviše će pogoditi pacijente i građane. Ako veledrogerije stanu, staje hrvatsko zdravstvo – ustvrdio je predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

Očekuje se da će bolnice osporavati zahtjeve za ovrhu nad njihovim računima, tako da se ne može precizno utvrditi kada bi prve bolnice mogle doći u blokadu.

Klobučar i Herceg upozorili su kako iznose stavove svih predstavnika veledrogerija okupljenih u Koordinaciji veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Koordinacija je poručila kako više ne može kreditirati hrvatsko zdravstvo, jer, istaknuli, su i zaduženost veledrogerija od oko milijardu kuna ima svoje granice.

Pojašnjavajući što znači najava obustava isporuke dijela lijekova bolnicama koje plaćaju u roku duljem od tisuću dana, u Phoenix Farmaciji navode da su s 1.srpnjem ove godine ograničili isporuku lijekova za dvije bolnice koje im duguju dulje od 1000 dana.

- Isporuka lijekova tim bolnicama je ograničena samo na asortiman koje one ne mogu nabaviti iz drugih izvora. Duboko se nadamo da tu mjeru nećemo morati proširiti I na druge bolnice koje nam duguju, ali očekujemo promptnu reakciju države – ističu u Phoenix Farmaciji.


Ivan Klobučar naglasio je kako nijedna veledrogerija ne želi da se dogodi propust u bolnici zbog neisporuke lijekova i da netko od pacijenata nastrada.

- Već sada nas zovu iz bolnica subotom i nedjeljom i traže nas da hitno dostavimo lijekove, što mi i činimo. Ali to ne može trajati dovijeka – dodao je Jasminko Herceg.

Kada je u pitanju dijalog s Vladom o isplati dugova bolnica, u veledrogerijama kažu kako su naišli na razumijevanje kod ministra financija Zdravka Marića, ali, ističu, do ministra zdravstva Milana Kujundžića ne mogu doći. Kao najgore platiše navode opće bolnice u Dubrovniku, Vinkovcima i u Sisku, no, dodaju, ni ostale opće bolnice nisu puno bolje u podmirivanju svojih obveza.

Kad je u pitanju najavljena inicijativa veledrogerija prema Europskoj komisiji, u HUP-u kažu kako će se raditi o pismu u kojem će se Bruxelles upozoriti na neprihvatljivu praksu plaćanja u hrvatskom zdravstvu.

Prgomet: Hrvatske bolnice neće ostati bez lijekova

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Drago Prgomet izjavio je u petak, komentirajući najavu Koordinacije veledrogerija da će zbog naraslih dugova započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova, da hrvatske bolnice nikada nisu ostale bez lijekova, pa neće ostati ni sada.

"Hrvatska nikad nije ostala bez lijekova, bolnice nikad nisu ostale bez lijekova i neće ostati ni sada", poručio je Prgomet nakon potpisivanja ugovora o financiranju projekta "Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak".

Upitan kako namjeravaju riješiti taj problem odgovorio je da će to riješiti kao i do sada - isplatom dugova. "Svjesni smo da dugova imamo, dugovi će se isplatiti, ali obustave lijekova neće biti. Naši građani ne moraju brinuti, nikada hrvatski građani nisu ostali bez lijekova, neće ostati sada niti u budućnosti", rekao je.

Ocijenio je kako veledrogerije ostvaruju itekako dobar profit u Hrvatskoj pa neće ići s tužbama. Upitan znači li to da veledrogerije zarađuju dovoljno bez obzira na velike dugove, Prgomet je poručio da nijedna nije zatvorila svoja vrata.

Dug bolnica prema veledrogerijama nastavlja rasti i dosegao je je 2,6 milijardi kuna, zbog čega je Koordinacija veledrogerija najavila da će uskoro započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Neke veledrogerije podići će i tužbe protiv bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, koje imaju dugovanja i preko tisuću dana. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:46