Uspješan projekt

Većina mladih odlazi iz BiH, no ova mjera uspjela je zadržati stanovnike malog grada

Ernad Mršo jedan je od primjera da se u Bosni i Hercegovini može ostati i živjeti od vlastitog rada
Sanin Bahta neće preuzeti obiteljski posao, nego se zaposlio u tvrtki EBI
 B. Šapčanin / DW

Ernad Mršo jedan je od primjera da se u Bosni i Hercegovini može ostati i živjeti od vlastitog rada. Zahvaljujući trenutnim primanjima od oko 700 maraka (350 eura) uspio je unajmiti stan u centru grada i započeti samostalan život. Ugovor na šest mjeseci dobio je čim je završio srednju školu za zvanje CNC operater, a nakon isteka ugovora, ukoliko se pokaže kao dobar radnik, dobit će stalno zaposlenje.

„Kada mi je zazvonio telefon i kada sam čuo da sam baš ja izabran, u prvih nekoliko trenutaka nisam mogao vjerovati i naravno odmah sam s radošću prihvatio. Želio sam početi samostalan život i preseliti u centar grada, pošto je obiteljska kuća u selu Ilovača desetak kilometara od Goražda", kaže za Deutsche Welle Ernad Mršo.

Ernad je znao da ne može otići od roditelja dok se ne zaposli. Sada od plaće može platiti stanarinu, kupiti sve što mu je potrebno, a nađe se prostora da pomogne i roditeljima pošto zna kako su kod njih male plaće.

Slična priča je i Sanina Bahta koji se tri godine školovao za obrađivača gume u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić" u Goraždu.

„U mojoj obitelji uglavnom se bave autoprijevozom. Moj otac je samostalni autoprijevoznik i vjerovao je da ću i ja krenuti tim putem. Međutim, ja sam odlučio raditi ono za što sam se školovao i što znam najbolje raditi", kategoričan je Sanin Bahta.

Bahta je u goraždanskoj tvrtki „Prevent" godinu obavljao praktičnu nastavu gdje je stekao znanje i rutinu koju sada primjenjuje u kompaniji „EBI".

B. Šapčanin / DW
Ernad Mršo pronašao je posao zahvaljujući dualnom sustavu obrazovanja

Za stručno obrazovanje potrebno ispuniti uvjete

Proces ubrzanog zapošljavanja mladog stručnog kadra moguć je zahvaljujući prije svega njemačkoj organizaciji za razvojnu pomoć GIZ koja od 2017. godine u srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ i srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović" u Goraždu implementira dualni sustav obrazovanja raširen u zemljama zapadne Europe.

„U školskoj godini 2018./19. stotinjak učenika iz Goražda obavljalo je praktični dio nastave u sedam goraždanskih kompanija, koje su prije stupanja u ovaj proces imale obvezu da se akreditiraju po novom pravilniku o izvođenju praktične nastave", kaže Admir Kurtović, direktor škole „Džemal Bijedić“.

„Pored sedam proizvodnih kompanija koje smo imali do sada izvjesno je da će se u ovaj projekt uključiti i trgovačke firme, kao i ugostiteljski objekti“, ističe direktor Kurtović.

„Zahvaljujući stručnom osposobljavanju učenika kojima je olakšan pronalazak posla, kod Službe za zapošljavanje BPK Goražde određenih zvanja i zanimanja uopće nema", s ponosom ističe predsjednik gospodarske komore Dževad Terović.

„Prije primjene stručnog osposobljavanja napravljen je pravilnik tko može biti mentor i koje uvjete tvrtke moraju ispunjavati da bi mogle obavljati praktični dio nastave za učenike. Taj proces je toliko napredovao da sada mentori sudjeluju čak i u utvrđivanju konačne ocjene đacima", kaže Terović.

Privredna društva otvorila su vrata učenicima stručne i tehničke škole

Tvornica alata Goražde jedna je od sedam tvrtki s područja Bosansko–podrinjskog kantona koja je ispunila neophodne uvjete i koja je uključena u proces dualnog sustava obrazovanja. Ovakav vid stručnog osposobljavanja korist donosi učenicima ali i kompaniji, kažu u menadžmentu.

B. Šapčanin / DW
Meliha Gačanin

„Tvornica alata Goražde, koja kao poslovni subjekt pripada metalo–prerađivačkom sektoru, ima veliku potrebu za stručnim i kvalitetnim kadrovima i to za zanimanja CNC operateri i obrađivači metala rezanjem, pa smo mi zato i ušli u ovaj projekt sa zadovoljstvom. Ovo je početak, ali ne trebamo biti neskromni, veliki je ovo iskorak za sve, kako za poslodavce tako i za učenike, ali i cjelokupni srednjoškolski sustav obrazovanja", kaže Aida Kuduz iz Tvornice alata Goražde.

Kroz brojne realizirane projekte Udruženje građana za lokalne razvojne inicijative (ALDI) iz Goražda više od dva desetljeća nastoji smanjiti disbalans između ponude i potražnje na tržištu radne snage. Zahvaljujući projektima podržanima od strane Europske unije i drugih partnera udruženje ALDI je doprinijelo da preko 1.500 nezaposlenih stekne znanja i vještine od kojih je 1.000 dobilo posao na području BPK Goražde.

Meliha Gačanin, direktorica udruženja ALDI Goražde kaže da su Ministarstvo obrazovanja, goraždanske tvrtke, škole i ALDI zajednički identificirali koja zanimanja potrebna tržištu rada, a nakon toga se krenulo u izradu nastavnih planova i programa. Ona napominje da su uvedena neka nova zanimanja poput plastičara, jer su poduzetnici pokazali veliko zanimanje za tu vrstu stručnog kadra.

S obzirom da Bosansko–podrinjski kanton ima tek nešto više od 800 srednjoškolaca, stotinjak uključenih u projekt stručnog osposobljavanja i nije tako malo, kažu akteri u ovom procesu. Već od ove školske godine broj tvrtki koje sudjeluju u ovom projektu, a samim tim i učenika, bit će znatno veći.

„Ključ dualnog sustava obrazovanja, kako u BiH tako u Njemačkoj, Švicarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, je zapravo potreba gospodarstva", kaže Majda Tolić, stručni savjetnik na projektu njemačke organizacije GIZ.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2022 11:50