Pat pozicija

Većina kongresa odgođena, ostajemo bez turista koji troše četiri puta više od drugih

Većina većih skupova i s manje od tisuću sudionika odgađa se u Hrvatskoj za jesen u nadi da će se do tada situacija nekako smiriti
Ilustracija, putnici nose maske kao preventivnu mjeru protiv koronavirusa
 Ivana Batev / CROPIX

Druga nacionalna kongresna burza Meetex privukla je u utorak oko 150 domaćih i stranih sudionika iz 20-ak zemalja, koji u izravnom kontaktu dogovaraju konkretne poslove za ovu i iduće godine, dok se, s obzirom na situaciju s koronavirusom, većina skupova i kongresa u Hrvatskoj odgađa za jesen.

Cilj Meetexa, kojeg organizira Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i tvrtka Inovativni eventi, i ove je godine bila spojiti domaće hotelijere, putničke agencije, turističke zajednice i njihove kongresne urede te druge ponuditelje usluga u Hrvatskoj s međunarodnim kupcima i organizatorima MICE događanja (poslovni sastanci, kongresi, nagradna i poticajna putovanja).

Ako se ne smiri do ljeta teško će biti sve nadoknaditi

Svi okupljeni na toj burzi, koja se održava u relativno praznom hotelu Westin, nadaju se što bržem nestanku epidemije koronavirusa ili bar smirivanju situacije te što manjoj šteti za svoje poslovanje ove godine, jer ako se širenje virusa nastavi do ljeta, teško će biti sve nadoknaditi.

Nekoliko izlagača je otkazalo dolazak, ali ništa prekomjerno, dok su strani kupci došli svi gotovo kako su se i najavili, istaknula je za Hinu Aleksandra Uhernik Đurđek iz organizacijskog odbora burze te direktorica tvrtke Eventfully Croatia, koja naglašava da bi ova godina za sve njih u kongresima bila iznimna da nije koronavirusa.

"Najave za ovu kongresnu sezonu su bile odlične, no sada nas je taj virus stavio sve u 'pat' poziciju. To je za sve u Hrvatskoj i šire sasvim nova situacija, no ne možemo odustati od posla i dat ćemo se od sebe da se biznisi normalno nastave čim se situacija smiri. U slučaju daljnjeg širenja zaraze to će biti jako teško i morat ćemo živjeti na našim siromašnim rezervama, jer je ovo uslužna djelatnost koja nikada nema velike zalihe", ocijenila je Uhernik Đurđek.

I predsjednik udruge-organizatora HUPKT-a Ranko Filipović smatra da je uspjeh što su unatoč situaciji s koronavirusom uspjeli privući domaće i strane ponuditelje i kupce kongresnih te drugih usluga i proizvoda važnih za kongresne i ukupno poslovne goste.

Uzdrmano tržište

"Održavanje Meetexa je i svojevrsna poruka sektoru da se manji skupovi ipak mogu održavati u kontroliranim uvjetima, u što ulaze primjerice i dezinficijensi za ruke koje smo ponudili svim sudionicima. I mi, kao i drugi, pratimo informacije i preporuke civilnog stožera i s njima također upoznajemo sudionike", kazao je Filipović.

Ipak, s obzirom na situaciju, naglašava da se većina većih skupova i s manje od tisuću sudionika odgađa u Hrvatskoj za jesen u nadi da će se do tada situacija nekako smiriti.

"Zbog virusa je i tržište kongresnog i ukupno turizma definitivno uzdrmano, a poslovi koji su u tom segmentu bili predviđeni za ožujak i travanj sveli su se na najmanju moguću mjeru. To nije samo tako u Hrvatskoj, gdje je još i nešto bolja situacija jer još nemamo veliki broj zaraženih", ističe Filipović otkrivajući da mu je kolega iz Turske na Meetexu kazao da je za njihov turizam, pa i MICE segment, ova godina 'gotova', a slično čuje i iz Grčke, gdje se, kao i u Turskoj, sada pojavljuje i nova migrantska kriza,

Filipović procjenjuje da će koronavirus znatno utjecati na sva turistička kretanja i promet, a na kongresni segment moguće i više, s do 20-postotnim padom prometa, jer se oni najviše rade u pred i posezoni, a ova je predsezona praktički već izgubljena.

"Nije baš sve stalo, još klijenti zovu, pitaju i planiraju poslovna putovanja i sastanke, premda su upravo ta putovanja i najviše sada smanjena, otkazana ili odgođena, jer mnoge tvrtke su već dale preporuke da se ne putuje ako se ne mora, i zbog toga imamo i dosta otkaza tih putovanja u ovo vrijeme. I hotelijeri s kojima surađujemo govore nam da sada sve stoji ili se otkazuje ili odgađa ono što je bilo zakazano za ove proljetne mjesece", iznosi Filipović.

U turizmu regije srednje i istočne Europe primjetan negativni utjecaj virusa

Naglašavajući da je Hrvatska vodeća u regiji za kongrese jer ima diverzificiranu ponudu, dopredsjednik krovnog globalnog udruženja za kongrese i konvencije ICCA (International Congress and Convention Association) za srednju i istočnu i Europu i profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu Igor Kovačević na Meetexu kazao je i da kongresni turizam omogućava znatno smanjivanje sezonalnosti, a kongresni gosti troše i do četiri puta više nego ostali turisti.

Za utjecaj koronavirusa na globalno tržište sastanaka i kongresa ocijenio je da za sada nije veliki, pri čemu iznosi podatke ICCA-e za organizaciju međunarodnih događanja raznih udruženja, po kojima je od prosinca do sada u regiji Azije i Pacifika od ukupno više od tisuću zakazanih međunarodnih sastanaka udruženja svega 7,8 posto bilo pod utjecajem virusa, što uključuje i oko 6 posto otkazanih ili odgođenih sastanaka.

"U Europi, najvećem tržištu međunarodnih udruženja u svijetu, pokazuju se manji utjecaji virusa na tržište sastanaka, jer je od više od 2.500 zakazanih sastanaka tih udruženja do sada svega oko 1 posto pod utjecajem koronavirusa, od čega ih je 0,4 posto odloženo za kasnije, 0,1 posto je relocirano na druge destinacije, a samo 0,3 posto otkazano", iznosi Kovačević.

S druge strane, kako dodaje, u razgovoru s hotelijerima i drugima u regiji srednje i istočne Europe čuje da je sve dosta pod utjecajem koronavirusa, najviše zbog podignutih alarma, negativne komunikacije i bombastičnih vijesti iz medija, pri čemu najvažnijim drži da se ljudi, klijenti i gosti u svim destinacija vode uputstvima nadležnih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:51