Ispitivanje građana

Većina Hrvata za liberalizaciju taksi tržišta, a samo dva sektora nikada ne bi mijenjali

Smatram da je to jedna od uspješnijih reformi ove Vlade
Taksiji i aplikacija Uber u krugu
 Željko Puhovski / Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Čak 80 posto Hrvata smatra da je dolazak novih autotaksi-prijevoznika na domaće tržište pozitivno utjecao na njihove živote, pri čemu se kao najveća prednost ističe snižavanje cijene takvog prijevoza.

Rezultati su to istraživanja agencije Promocija Plus, u sklopu kojeg je naglašeno i kako je liberalizacija autotaksi tržišta donijela mogućnost korištenja mobilne aplikacije umjesto taksimetra. Time su, kako tvrdi Đuro Lubura, izvršni direktor platforme Digitalna Hrvatska, novi prijevoznici uvelike pridonijeli i digitalizaciji Lijepe naše.

- Donošenjem novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu putnicima i taksistima je omogućeno povezivanje putem aplikacija. One čine uslugu dostupnijom, ali i transparentnijom jer unaprijed pokazuju cijenu vožnje te najavljuju putniku koji vozač dolazi po njih i s kojim vozilom. Smatram da je to jedna od uspješnijih reformi ove Vlade, kojom se otvara put uvođenju digitalnog društva - rekao je Lubura.

Ispitanici istraživanja provedenog u gradovima u kojima posluje nekoliko pružatelja autotaksi-usluga smatraju i kako bi se takva liberalizacija trebala provesti i u drugim gospodarskim sektorima. Preciznije, samo 12 posto ispitanika u potpunosti se protivi daljnjoj liberalizaciji, 32 posto bi posve liberaliziralo hrvatsko gospodarstvo, a 39 posto ih želi liberalizaciju uz određene izuzetke, priopćili su iz Digitalne Hrvatske. Pritom su zdravstvo i obrazovanje sektori koje su Hrvati najmanje skloni mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:52