NAGOVJEŠTAJ OPORAVKA

Važna vijest iz EU: Maloprodajne cijene koje rastu više od prosjeka pale su dosta blizu najniže razine iz 2016.

Analitičari kažu da usporavanje kineske potražnje za ključnim sirovinama pomaže u smanjenju inflacijskih očekivanja u cijelom svijetu

Trgovina, ilustracija

 /Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix

Očekivanja ulagača za europsku inflaciju pala su na najnižu razinu od 2022. Petogodišnji inflatorni swap eurozone - mjera tržišne procjene rasta cijena u drugoj polovici sljedećeg desetljeća - ovaj je tjedan pao ispod 2,1 posto, prvi put od listopada 2022. Prošlog mjeseca procjena je bila 2,3 posto.

Istovremeno, druga mjera koja prati maloprodajne cijene koje rastu više od prosjeka, odnosno više od ostalih potrošačkih cijena - pokazuje da je inflacija u tom segmentu pala na 3,2 posto, što je blizu najniže razine iz 2016.

- Mislim da se ulagači odmiču od straha od stagflacije prema očekivanjima usporavanja potaknutog potražnjom - rekao je Tomasz Wieladek, glavni europski ekonomist u T Rowe Priceu, za Financial Times.

Inflatorna očekivanja u posljednjih nekoliko tjedana pala su i u SAD-u. Procjenjuje se da će dugoročna inflacija tamo biti 2,4 posto (0,2 postotna boda manje od srpanjskih predviđanja). Stručnjaci smatraju da je zabrinutost oko inflacije oslabila jer su se ulagači usredotočili na rizike globalnih recesija i drugih izazova.

image

Europska komisija (ilustracija)

Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Brojke također pokazuju da je rast plaća u eurozoni naglo usporio u drugom tromjesečju - od 4,7 posto u prvom tromjesečju do 3,6 posto. Isto se dogodilo i u Ujedinjenom Kraljevstvu, no pad je tamo ipak nešto manji (s 5,8 na 5,4 posto).

Pad inflacijskih očekivanja također je pratio pad globalnih cijena sirovina, predvođen naftom i plinom i ključnim metalima uključujući bakar i željezo. Analitičari kažu da usporavanje kineske potražnje za ključnim sirovinama pomaže u smanjenju inflacijskih očekivanja u cijelom svijetu.

- Ne samo da Kina čini stvari poput automobila mnogo jeftinijima, gospodarstvo usporava i to stvara višak kapaciteta u stvarima poput čelika koji zatim pokušavaju izvoziti - rekao je Wieladek. Manja je potražnja i za europskom luksuznom robom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:28