IVAN ĆUBELA

Vatreni je kriptovaluta, no nije kao bitcoin: ‘Neće se rudariti i koristit će se u aplikaciji‘

Kripto na velika vrata ulazi u hrvatski nogomet i mi smo dio tog vala. Vani je to još izraženije...

Ivan Ćubela

 CROPIX

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak će dobiti svoju kriptovalutu - token Vatreni. HNS je objavio da želi ponudi bolje korisničko iskustvo navijačima reprezentacije, a koje prije nisu imali. S tokenom Vatreni moći će kupiti ekskluzivne ulaznice, glasati o dresu reprezentacije, kupovati dresove koji neće biti u slobodnoj prodaji, kao i druga VIP iskustva.

Vatreni su jedan od najjačih brendova u Hrvatskoj, a u sportu možda i najjači. To je snažan brend i izvan Hrvatske. No, to će sada biti i kriptovaluta, nešto što se temelji na blockchain tehnologiji koju u Hrvatskoj razumije relativno malen broj ljudi. Stoga smo razgovarali s glavnim koordinatorom za token Vatreni, s Ivanom Ćubelom, bivšim košarkašem i direktorom tvrtke Biznisport koja po licenci HNS-a izdaje token Vatreni.

- Za uspjeh svake kriptovalute brend je jedan od ključnih čimbenika uspjeha - kaže Ćubela.

Da li je token Vatreni isto što i Bitcoin?

Ne. Token Vatreni nije isto što i Bitcoin, Ethereum ili Ripple. Token Vatreni se neće rudariti niti špekulirati nego je njegova svrha isključivo unutar posebne aplikacije namijenjene navijačima.

Tehnički gledano, Vatreni je takozvani "utility token", odnosno imat će funkciju isključivo unutar aplikacije. Treba razumjeti da nisu sve kriptovalute iste te da imaju različite svrhe. Neke se koriste za plaćanja, neke za kombinaciju plaćanja i suvlasništvo, a ima i onih koje se koriste za promociju. Naš token je ovo treće s obzirom na to da je brend Vatrenih jedan od najvrednijih brendova u Hrvatskoj.

Brendom je vezan za reprezentaciju, ali da li je vrijednošću vezan za vašu tvrtku?

Njegova vrijednost nije vezana za poslovanje bilo koje tvrtke ili organizacije, izuzev brenda hrvatske nogometne reprezentacije - Vatrenih, a svaki vlasnik tokena, bez obzira na uloženi iznos, ima sva prava od glasanja do kupnji VIP iskustava.

S obzirom na to da je to kriptovaluta što garantira da token Vatreni neće postati bezvrijedan?

Token Vatreni izdaje se po licenci HNS-a. Formalno ga izdaje tvrtka Biznisport, koja je korisnik HNS-ove licence. Mi kao takvi nismo vlasnici tokena Vatreni i vrijednost tog tokena ne ovisi o tržišnom uspjehu tvrtke Biznisport ili bilo koje druge tvrtke.

Jednom kad je na tržištu, ono je to koje određuje vrijednost tokena, a na njega utječe više faktora, poput Bitcoina koji utječe na cijelo tržište te interesa tržišta.

Za ovaj token, znači, bit će važno i kako reprezentacija igra?

Na interes tržišta definitivno utječe i uspjeh reprezentacije.

Koliko ćete tokena izdati?

Ukupno će biti izdano 30 milijuna tokena Vatreni tijekom iduće četiri godine. Dva i pol milijuna tokena bit će stavljeno na stranu za osiguravanje likvidnosti i marketinga, a svi preostali tokeni idu u prodaju.

Koliko će si tokena zadržati HNS i ostali koji rade na ovom projektu?

Nitko, ni HNS ni Biznisport ni bilo koji drugi partner na projektu ne zadržava tokene te ako ih želi, mora ih kupiti. Tako se garantira da su svi vlasnici tokena u istom položaju te će se unutar 4 godine prodavati sukladno situaciji na kripto tržištu i rasporedu koji ima reprezentacija.

S obzirom na to da je svrha tokena unutar aplikacije, koju ćete vi objaviti, da li je moguće s njim trgovati, razmjenjivati ga za druge kriptovalute i izvan aplikacije?

Od početka je token Vatreni zamišljen da bude način okupljanja navijača reprezentacije i davanja dodatne vrijednosti koja prije nije bila dostupna. Zato i idemo u smjeru tokena lojalnosti. No, to ne mijenja činjenicu da je riječ o kriptovaluti. Znači, može i dobivati i gubiti na vrijednosti te se poziva na oprez na svakom koraku.

Bit će listan na decentraliziranoj burzi Uniswap i moći će se i kupovati i prodavati u bilo kojem trenutku za druge kriptovalute. To ćemo omogućiti i unutar same aplikacije kroz takozvani widget koji Uniswap ima. Za korisnika će to biti jednostavno iskustvo jer će imati sve na jednom mjestu.

Vatreni će se koristiti unutar vaše aplikacije. Što možete reći o njoj?

Što se tiče aplikacije, ona će se otvarati u internetskom pregledniku. Tako bit će dostupna na svim računalima, tabletima i pametnim mobitelima. Što se tiče kriptonovčanika, oni koji imaju svoj će moći koristiti Metamask, a za one koji nemaju će im se automatski otvarati i za to koristimo sustav Magic wallet, kako bismo dodatno pojednostavili taj dio iskustva.

Upisivanje će biti moguće emailom kao i u drugim aplikacijama na koje su korisnici navikli. Drugim riječima, čak i da moja tvrtka ne uspije ili naša aplikacija ne uspije, vlasnici tokena Vatreni i dalje imaju punu kontrolu nad svojim tokenima. Ponavljam, tokeni nisu vezani za nas i naš uspjeh.

Jedno regulatorno pitanje. Može ga se koristiti i za plaćanje u trgovinama. Zašto?

Može, ako ga želite unovčiti i izgubiti sva prava koja s njim imate poput glasanja, VIP mogućnosti itd. No, to nije smisao tog tokena nego je tehnička mogućnost i dodatna vrijednost za korisnika, jer je riječ o jednoj od kriptovaluti, a sve kriptovalute se mogu prodati ako za njima postoji potražnja.

Primjerice, zahvaljujući sustavu Paycek vlasnik tokena Vatreni će kupiti nešto u kunama tako što će za vas obaviti konverziju iz tokena Vatreni u stablecoin USDC, koji je vezan za dolar, i onda po tečaju dolara prema kuni napraviti isplatu u kunama trgovcu. Tako će se moći platiti i na webu i na blagajnama. Taj dio se događa u pozadini aplikacije i automatiziran je. Iz perspektive vlasnika tokena to jeu dva klika - jedan za skeniranje QR koda i drugi klik za pristanak na plaćanje. No, bit će ukupno 30 milijuna tokena Vatreni i samim time jasno je da mu namjena nije da postane sredstvo plaćanja koje bi konkuriralo danas kuni, a sutra euru ili bilo kojoj drugoj fiat valuti. Uostalom, ni Bitcoin, koji je mnogo bliži plaćanjima, zasad se regulatorno ne promatra kao valuta već imovina.

Provizije na kupoprodaju djela kriptovaluta su vrlo visoke. Hoće li isto biti i s Vatrenim?

Iako su Vatreni ERC20 token što znači da su napravljeni po pravilima Ethereum blockchain mreže, sam token u podlozi koristi Polygon blockchain mrežu na kojoj su transakcije iznimno jeftine. Da smo Vatrene stavili izravno na Ethereum mrežu njegova bi kupoprodaja bila opterećena vrlo visokim naknadama, a ovako nije.

Hoće li korisnici tokena Vatreni morati znati sve to o blockchainu da bi ga mogli koristiti?

Ideja je da sve bude jednostavno. No, ako kupujete token Vatreni poželjno je da razumijete što su kriptovalute i da razumijete rizike posjedovanja takve imovine. Nadam se da ćemo kontinuiranim razvojem doprinijeti približavanju blockchain tehnologije svima, što u konačnici i je cilj cijele kripto zajednice.

Kako će u praksi izgledati korištenje tokena Vatreni?

Unutar aplikacije korisnik će token Vatreni moći zaključati, spaliti ili njime platiti. Primjerice, za VIP ulaznicu ili ekskluzivni predmet moći ćete birati da se određen broj tokena Vatreni zaključa, spali, plati ili neka kombinacija te tri opcije. U slučaju da se zaključa, token se zaključava na određeni definirani period i nakon što istekne korisnik ima pravo ih ponovo koristiti. U slučaju spaljivanja tokena, on nestaje s tržišta, grubo rečeno od trenutka kad je korisnik spalio 1 token ukupan broj tokena je 30 milijuna minus jedan. Ni mi ga više ne možemo vratiti. Taj token prestaje postojati. Kombinacijom ovih dviju opcija i plaćanja, korisnik će birati prema vlastitoj preferenciji za što želi i kako koristiti tokene. Naravno, to su opcije koje smo mi stavili unutar aplikacije te nije moguće da dođe do spaljivanja svih tokena.

Kako ćete se nositi sa špekulantima?

Vatreni token od početka nije zamišljen da bude predmet investiranja u kriptovalute i ostvarenja moguće dobiti nego je ideja da donosi dodatne vrijednosti navijačima reprezentacije. Nećemo zabraniti da ga kupujete i prodajete, jer to je vaša imovina. No, nećemo svih 30 milijuna tokena prodati odjednom. Do kraja godine plan nam je ponuditi do 10 milijuna tokena. To je prvi nivo takve kontrole. Znači, pratit ćemo kako će se kretati tržište i sukladno tome reagirati s daljnjim otpuštanjem novih tokena. Zato i nismo izbacili takozvani whitepaper. Cilj je približiti pogodnosti blockchain tehnologije svima, pojednostaviti svima koji nisu duboko upoznati te olakšati korisničko iskustvo. Tako želimo probiti strah od novog koji se javlja kad morate koristiti neku novu aplikaciju. Druga stvar, Uniswap je tek prva burza. U razgovorima smo i s nizom centraliziranih kripto burzi, a smisao svega toga je omogućiti dostupnost tokena na više mjesta i većem broju ljudi.

Ovo je ipak token nacionalne reprezentacije. Hoće li 10 najvećih vlasnika tokena Vatreni biti javno objavljeni kao što je slučaj s najvećim vlasnicima svih dionica na Zagrebačkoj burzi?

Vatreni token nije vrijednosni papir nego je sličniji loyalty bodovima iz trgovačkih lanaca tako da nema potrebe prikazivati vlasnike tokena.

Nudite tokene za dolar. U četiri godine planirate ih prodati 27,5 milijuna. Nemali iznos. Kako će se ta sredstva koristiti?

To je pitanje za HNS, jer oni izdaju licencu.

Nismo navikli da u domaćem sportu vidimo ovakve inovacije. Tko je inicirao ovaj projekt?

Možda će vas začuditi, ali u HNS-u je bilo ljudi koji su o tome već bili razmišljali i prije nego smo se mi javili Savezu. Mi smo ih kontaktirali jesenas. I sami smo bili ugodno iznenađeni njihovim interesom tako da je licenca dogovorena vrlo brzo. No, treba znati da u Hrvatskoj nismo prvi. Lani je svoj token izdao Dinamo. Znači kripto na velika vrata ulazi u hrvatski nogomet i mi smo dio tog vala. Vani je to još izraženije, jer ima mnogo takozvanih 'fan token'-a, kako od reprezentacija tako i od klubova. Token Vatreni je zamišljen drukčije, da bude temeljen na otvorenom, a ne zatvorenom sustavu. To nam omogućava integracije poput Payceka i plaćanja, ali i neke dodatne inovacije koje planiramo dodavati u budućnosti.

Zašto ste vi osobno u ovom projektu?

Prošle godine sam pokrenuo startup Biznisport. Misija mi je pomoći aktualnim i bivšim sportašima da pronađu posao nakon što je njihova karijera gotova, da imaju tu sigurnost druge opcije bez obzira na to što im se u karijeri dogodi. Jako rijetko sportaši osiguraju dovoljno za mirovinu zbog veoma kratkog perioda karijere u kojem mogu ozbiljno zarađivati. I sam sam bivši sportaš, košarkaš te sam prošao osobno tu situaciju. Biznisport sam profilirao u dva smjera. Prvi je onaj koji će i ostati

Biznisport, a to je pomoć sportašima da imaju mogućnost zapošljavanja nakon karijere. Tu je moj tim razvio algoritme koji omogućuju prezentiranje sportske karijere na relevantan način poslodavcima i taj posao se dobro razvija. Drugi smjer je ovaj u kojem smo pričali o tokenu Vatreni. Vi to sada vidite kao mobilnu aplikaciju i token, ali za mene je to platforma oko koje će se razviti još mnogo drugih stvari. Taj drugi smjer će vjerojatno ići pod drugim brendom. Kojim, o tome sad razgovaramo.

Tko je sve u tom drugom, novom biznisu, vezanom i za token Vatreni?

Ima nas više. Biznisport je najnoviji projekt koji razvijam i sad to nadograđujem s ovom kripto pričom. U toj priči mi još pomaže ekipa iz zagrebačke softverske tvrtke Enterwell i čakovečke digitalne agencije Livmark. Oni su pružili tehničku i dizajnersku podršku za ovaj projekt. Za blockchain segment, oslonili smo se na AMPnet, koji nije izdavatelj tokena, ali jest tehnološka platforma preko koje mi izdajemo token Vatreni. Svi članovi tima imaju određeno iskustvo potrebno za provedbu ovakvog projekta, primjerice dizajner Bojan Herceg, bivši je kreativni direktor poznate platforme Crypto.com.

Kako vidite budućnost tokena Vatreni i usluga koje su vezani za taj token?

Mislim da je riječ o jednoj sasvim novoj poslovnoj vertikali. Rano je za ulaziti u detalje, jer cijeli kripto svijet se razvija velikom brzinom. No, mogućnosti su vrlo velike, a imamo vrhunske timove koji mogu biti predvodnici u tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:06