RESTRUKTURIRANJE

Varteks prodao bivši pogon Levisa u Novom Marofu: ‘Moramo vratiti kredite i isplatiti plaće‘

Predsjednik uprave izjavio je da je Varteks u ovoj godini fokusiran na očuvanje radnih mjesta i održavanje stabilnih novčanih tokova
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varteks je prodao pogon Levisa u Novom Marofu međimurskoj tvrtki Solektra, izvijestili su iz Varteksa.

Iako u Varteksu ne navode iznos prodaje, Hina neslužbeno doznaje da se radi o 10,3 milijuna kuna, a da je službena procijenjena vrijednosti prije prodaje bila je nešto iznad osam milijuna kuna.

Solektra - kupac pogona u Marofu, bavi se projektiranjem, izgradnjom i održavanjem sunčanih elektrana. Prema podacima za 2020. godinu, imala je godišnji prihod od 10,3 milijuna kuna.

U prodanim prostorima proizvodnja je prekinuta prije više od desetljeća.

Prodaja je dio plana monetizacije neaktivne imovine u cilju povećanja solventnost i očuvanja financijske stabilnosti Varteksa, kažu u varažinskoj tekstilnoj tvrtci. Ističu kako je postignuta kupoprodajna cijena u skladu s fer tržišnom vrijednosti nekretnine, a Varteks je novac od prodaje iskoristio za vraćanje dugoročnih kredita te za isplatu plaća.

Predsjednik uprave Varteksa Tomislav Babić izjavio je da je Varteks u ovoj godini fokusiran na očuvanje radnih mjesta i održavanje stabilnih novčanih tokova.

"Nastavlja se restrukturiranje i optimizacija poslovnih procesa i prodaja neaktivne imovine, a paralelno smo posvećeni aktivnostima snaženja vlastitog modnog brenda", kaže Babić.

Predsjednica Radničkog vijeća Varteksa Božica Čiček Mutavdžić kaže da se Varteks bori za opstanak, ali vjeruje da tvrtka ima šanse.

"Ova prodaja vrlo je važna jer će sredstva pomoći da se premosti trenutna situacija i da ustabilimo poslovanje. Točno je da se dio sredstava od prodaje iskoristio za isplati plaća radnika za siječanj. Drugi dio, kao što navodi i uprava, iskorišten je za isplatu dijela obveza prema dobavljačima odnosno prema bankama", rekla je Čiček Mutavdžić, podsjećajući da se radi o dugovima iz prijašnjeg razdoblja, također i obvezama iz predstečajne nagodbe.

"Nadam se da ćemo zaista premostiti ovo teško razdoblje. Naime, pred nama je nova sezona. Imamo u pripremi sjajnu kolekciju. Varteks je zaista brand koji ima šanse i ima budućnost. Nažalost, na neke stvari ne možemo utjecati kao što je kriza uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu. Već sada se osjećaju posljedice i manja prodaja, jer ljudi trenutno misle na druge stvari", kaže Čiček Mutavdžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 20:01