Prestižna nagrada

Varaždinsko bučino ulje osvojilo dva zlata na jednom od najvećih svjetskih izložbi ulja

Nagradu na natječaju sa šest desetljeća dugom tradicijom dodjeljuje Međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa
Andreja Petrović i Matija Patrčević
 Hana Media

Varaždinsko bučino ulje osvojilo je dva zlata na jednom od najvećih svjetskih izložbi ulja, 59. Monde selection u Bruxellesu.

Ulja Andreje Petrović i Matije Patrčevića još jednom su dokazali neprijeporno vrhunsku kvalitetu ovog brenda. Osvojiti zlato na jednoj od najprestižnijih svjetskih izložbi prehrambenih proizvoda u Bruxellesu, uz iznimno jaku konkurenciju od 3200 proizvoda iz više od 100 zemalja, ogroman je uspjeh. Nagradu na natječaju sa šest desetljeća dugom tradicijom dodjeljuje Međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa.

- Nismo ni bili svjesni kvalitete koju imamo. Prvo smo na Međunarodnoj izložbi Alpe – Adria imali osvojeno zlato i šampiona izložbe, potom smo na prvom međunarodnom natjecanju u Austriji imali šest zlata i iznova šampiona izložbe da bi na ovoj, trećoj izložbi u nizu, imali dva zlata za kvalitetu - istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.

Župan je istaknuo da je hrana kultura, koja nam uz jezik i običaje daje identitet i definira nas. Varaždinsko bučino ulje jedino je hrvatsko zaštićeno ulje ikad nagrađeno u Bruxellesu. Ni vrhunska hrvatska maslinova ulja nisu uspjela u šest desetljeća doći do medalje. Svi prijavljeni proizvodi prolaze rigoroznu analizu, testiranju i kušanju, boduju se čak 25 parametra.

- Na Monde Selectionu naša je bučina ulja ocjenjivala komisija koju čine ugledni profesionalci, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske Kulinarske akademije, sveučilišni profesori, kemijski inženjeri i nutricionisti. Naše je ulje u svim kategorijama bilo superiorno, od dizajna boce i naljepnice, preko arome i teksture do okusa - naglasio je župan.

Pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije, zaljubljenik u svoj posao Dragutin Vincek, u razgovoru s novinarima je pročitao kakvim su sve epitetima ocijenjena varaždinska ulja - bogato, aromatično, uglađeno, suptilnog okusa, delikatnog mirisa, "okus lagano prženih sjemenaka prija nepcu".

- Tekstura ulja opisana je kao zaokružena i profinjena, ugodne masnoće i viskoznosti u kojoj su ispitivači uživali - nabrajao je Vincek komplimente stručnjaka na račun Varaždinskog bučinog ulja

Zlatni Matija Patrčević iz Uljare Agroprom i Andreja Petrović veselili su se ovom, dosad najvećem uspjehu. Matija Patrčević kaže da nakon nagrada na ove tri zadnje izložbe slobodno može reći "da bučine koštice prerađujemo u „zlatna ulja“. Andreja Petrović i suprug u proizvodnju su ekološkog bučinog ulja ušli prije deset kao apsolutni početnici da bi danas osvajali ovako prestižne nagrade. Oba uljara zahvaljuju Varaždinskoj županiji na velikoj podršci u brendiranju njihovih proizvoda na svjetskoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:31