Akvizicija

Varaždinski City Connect postao dio Transcoma, a menadžment dobio i suvlasništvo

Hrvatska tvrtka osnovana 2019. munjevito raste. U dvije godine narasla na 650 zaposlenika i očekuje prihod od 18 mil. dolara
Matija Grabar, Ivica Mađura, Tomislav Bajić i Marko Dagelić
 Ranko Suvar/cropix

Švedska kompanija Transcom, koja je na hrvatsko tržište ušla prije 14 godina, i to paralelno s Tele2 kojem je iz Vukovara pružila usluge call centra, preuzela je varaždinsku tvrtku City Connect. I dok vrijednost preuzimanja nije objavljena, plan Transcoma jest. Cilj mu je pozicionirate se kao vodeći BPO pružatelj usluga u jadranskoj regiji.

Preuzeta tvrtka, City Connect, u kratkom je roku postala prilično popularna u Hrvatskoj. Riječ je o vrlo mladoj tvrtki koja raste toliko brzo da joj tepaju kao 'varaždinskom Infobipu'.

City Connect osnovan je 2019. U prvoj godini poslovanja imao je prihod od milijuna dolara i neto dobit od 328.589 kuna. Lani je ostvario prihod od nešto više od sedam milijuna dolara i neto dobit od 4,7 milijuna kuna. U ovoj godini pak tvrtka računa da će ostvariti prihod od gotovo 18 milijuna dolara uz dvoznamenkasti rast neto dobiti.

Uz sve to, City Connect je lani narastao na 425 zaposlenika od čega njih 340 u Hrvatskoj. Sada, sredinom 2021. još je veći, broji 620 zaposlenika, kako u Hrvatskoj tako i u sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Marko Dagelić, predsjednik Nadzornog odbora City Connecta kaže da je posao s Transcomom iznimno dobar.

- Trenutačni vlasnici i menadžment City Connecta ovim su ušli u suvlasništvo Transcoma te su preuzeli upravljanje na pozicijama Transcoma u jadranskoj regiji, a ovim poslom Transcom je postao dominantan BPO pružatelj usluga s više od 3000 zaposlenika - kaže Dagelić.

Navodi da je to bio ključan razlog za akviziciju, odnosno veći i lakši rast te bolje pružanje usluga globalnim klijentima, kao i veća dostupnost radne snage te poznavanje jezika.

U Transcomu navode da je City Connect tvrtka specijalizirana za omnichannel korisničko iskustvo te da je snažno prisutna na njemačkom tržištu. Najveći broj klijenata su joj tvrtke izlistane na burzi te brzorastuće tvrtke koje se bave e-trgovinom.

Jonas Dahlberg, predsjednik i izvršni direktor Transcoma kaže da je tijekom proteklih godina Transcom značajno poboljšao profitabilnost, razvio snažnu digitalnu ponudu i sada brzo raste u atraktivnim segmentima kao što su e-trgovina i tehnologija.

- Njemačko tržište strateški nam je sada prioritet i kontinuirano jačamo svoje operacije kako bi podržali veliku potražnju za našim uslugama. Kroz udruživanjem s City Connectom dodatno jačamo naše sposobnosti za napredak na njemačkom tržištu - kaže Dahlberg.

Dagelić iz City Connecta dodaje da je iz njihove perspektive posao dobar i zbog sličnih kultura i vrijednosti koje dijele Transcom i City Connect, ali i stoga što se međusobno nadopunjuju.

- S Transcomovim dobro vođenim operacijama u Albaniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, sada imamo prisutnost u cijeloj regiji i dodatne resurse za pružanje vrhunskih usluga u cijeloj jadranskoj regiji, opslužujući ne samo njemačko tržište već i velike višejezične i međunarodne klijente - ističe Dagelić.

Dodaje da u sklopu ovog posla nisu prodali i projekt budućeg podatkovnog centra u Varaždinu. Naime, najavili su gradnju podatkovnog centra od 2000 kvadrata, najvećeg takvog objekta u Hvatskoj, čak dvostruko većeg od trenutačnog lidera PCK smještenog u Jastrebarskom. Taj dio poslovanja sad je u okrilju tvrtke Cratis, koja je dijelom menadžmentom a djelom vlasnički prije bila povezana sa City Connectom.

- To su sada odvojene priče - kaže Dagelić.

City Connect ima vrlo raznolike usluge koje su u domeni telekomunikacija i softvera pa otudi i asocijacije na Infobip, a s kojim nema nikakve veze. City Connect za klijente gradi virtualne telekomunikacijske mreže, što je nešto što inače rade telekomi. Nadalje, radi i instalacije i povezivanje softvera, poput sistemskih integratora, zatim kontaktnog centra pa čak i konzultiraju svoje klijente kako da provedu digitalnu transformaciju. U svakom slučaju tvrtka koja iskače iz uobičajenih klasifikacija.

- S novom prilikom da proširimo svoj trenutni portfelj, nastavit ćemo pružati fleksibilnu, agilnu i vrhunsku uslugu svojim klijentima - zaključuje Dagelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:30