Novac.hr

Varaždin najbolji veliki grad za biznis, Dubrovnik prednjači kvalitetom života

Gradonačelnik.hr, Hanza Media i agencija Ipsos napravili su sveobuhvatno istraživanje
Na fotografiji: Varaždin, Pag, Križevci / Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s nagradom / Dubrovnik, Krk i Rijeka
 Jure Mišković / Jakov Prkić / Hanza Media / Profimedia, Alamy, Panthermedia

Dubrovnik najbolji grad po kvaliteti života, trijumf Varaždina u izboru za gospodarstvo te dodjele posebnih nagrada Rijeci za SMART City, Jastrebarskom za Eco City i Križevcima za najuspješnije povlačenje novca iz EU fondova. To su najvažniji dijelovi sinoćnje završnice izbora najboljih gradova u Hrvatskoj u zajedničkoj organizaciji portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos, održane u šibenskom hotelskom kompleksu Amadria uz učešće stotinjak čelnika hrvatskih gradova, ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac te dvojice župana Zlatka Komadine (Primorsko-goranskog) i Valcera Flege iz Istarske županije.

- Ovo je nagrada varaždinskih poduzetnika - poručio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, preuzimajući nagradu. Križevački gradonačelnik Mario Rajn pobrao je veliki aplauz nazočnih za odluku da nagradu Šampion EU fondova prenese djelatnici gradske uprave Mariji Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ocijenio je da pristigla nagrada potvrđuje slogan gradske uprave 'Dubrovnik grad po mjeri svojih građana'.

- Sljedeći cilj nam je osigurati stanove za naše mlade obitelji. U Dubrovniku je gotovo nemoguće kupiti stan - upozorio je Franković.

Ostali pobjednici u izboru najboljih gradova po kvaliteti života su Novigrad u Istri u konkurenciji malih te Poreč u konkurenciji gradova srednje veličine. U natjecanju za najbolje gradove u obrazovanju i demografiji pobijedili su Čakovec među velikim, Umag u konkurenciji gradova srednje veličine te Pag u izboru za male gradove.

Uz Varaždin, najbolji gospodarski gradovi su Sveta Nedelja među gradovima srednje veličine i Krk u konkurenciji malih gradova. Nagrade pobjednicima uručili su članovi uprave Hanza Medije Ana Hanžeković i Marko Smetiško, Vanja Sertić iz Gradonačelnika.hr, tvrtka EKO Flor, član Uprave HT-a Saša Kramar i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

- Ovaj izbor donio nam je najinspirativnije i najuspješnije među hrvatskim gradovima, a svim gradovima predstavlja poticaj za još bolje usluge svojim građanima - poručila je ministrica Žalac.

Otvarajući svečanost proglašenja pobjednika izbora najboljih gradova glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić kazao je da se ovaj izbor dugo pripremao jer se inzistiralo na utemeljenim i održivim kriterijima za izbor najboljih. U završni izbor najboljih ušao je 41 grad, a neki među njima konkurirali su za više nagrada.

-----------------------------------------

Lista gradova pobjednika po kategorijama:

Najbolji gradovi po kvaliteti života

Manji grad – Novigrad Istarski

Srednji grad – Poreč

Veliki grad – Dubrovnik

Najbolji gradovi za gospodarstvo

Manji grad – Krk

Srednji grad – Sveta Nedelja

Veliki grad – Varaždin

Najbolji gradovi za obrazovanje, demografiju i socijalnu politiku

Manji grad – Pag

Srednji grad – Umag

Veliki grad – Čakovec

Grad koji je povukao najviše novaca iz fondova EU - Križevci

Nositelj priznanja „Najbolje cco-city rješenja i prakse” - Jastrebarsko

Pobjednik nagrade „Najbolja smart city rješenja i prakse” - Rijeka

-----------------------------------------

Prijenos uživo

19:45 - Poreč je proglašen najboljim gradom po kvaliteti života u konkurenciji gradova srednje veličine. U konkurenciji malih gradova nagradu je odnio Novigrad Istarski.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić kazao je kako nagrada predstavlja poticaj da Poreč bude još bolji. Nagradu je Peršuriću uručio Vanja Sertić s portala Gradonačelnik.hr.

U konkurenciji velikih gradova u kategoriji kvalitete života trijumfirao je Dubrovnik. Preuzimajući nagradu gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ustvrdio je kako nagrada potvrđuje slogan gradske uprave Grad po mjeri građana.

- Najveći izazov za budućnost nam je rješavanje stambenog pitanja za mlade - poručio je Franković.

Time je izbor najboljih gradova u Hrvatskoj završio.

-----------------------------------------

19:35 - U grupi gradova srednje veličine u kategoriji obrazovanja i demografije izabran Umag. Preuzimajući nagradu gradonačelnik Umaga Vili Basanese istaknuo da grad izdvaja 38 posto proračuna za obrazovanje i demografiju.

- Na ovaj način, na mikrorazini činimo Hrvatsku boljom zemljom - poručio Bassanese. Nagradu mu je uručila članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković.

U konkurenciji velikih gradova za kategoriju obrazovanje i demografiju pobijedio je Čakovec. Zamjenik gradonačelnika Čakovca Danijel Vugrinec poručio kako će grad pokušati pobijediti i iduće godine. Nagradu Čakovcu uručila je članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković.

-----------------------------------------

19:25 - U izboru najboljeg malog grada u kategoriji obrazovanja i demografije pobijedio Pag, nagradu gradonačelniku Fabijaniću uručila je članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković.

-----------------------------------------

19:20 - Za najbolji veliki grad u gospodarstvu proglašen Varaždin. Preuzimajući nagradu gradonačelnik Ivan Čehok izrazio je zadovoljstvo samom nagradom, ali i cijelom idejom izbora najboljih gradova.

- Ovo je nagrada varaždinskim poduzetnicima - poručio je Čehok.

-----------------------------------------

19:00 - Počela je dodjela nagrada najboljim gradovima.

Prvo je Rijeka proglašena najboljim "Smart City gradom". Saša Kramar, član Uprave HT-a uručio je nagradu riječkom gradonačelniku Vojsku Obersnelu.

Jastrebarsko je proglašeno najboljim gradom prema "ECO city praksama i rješenjima". Nagradu gradonačelniku Jastrebarskog Zvonimiru Novoselu uručila je tvrtka EKO Flor.

Za grad "Šampion EU fondova" proglašeni su Križevci. Gradonačelniku Mariju Rajnu nagradu je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Gradonačelnik Križevaca nagradu je potom predao djelatnici grada Mariji Podolski koja je dobila veliki pljesak prisutnih.

Proglašenje najboljih gradova u gospodarstvu počelo je od malih gradova. U toj konkurenciji pobjednik je Krk, a nagradu predstavnicima Krka uručio je predsjednik Uprave Hanza Media Marko Smetiško.

Za najbolji grad srednje veličine u gospodarstvu proglašena je Sveta Nedelja.

-----------------------------------------

Finalisti abecednim redom:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 00:09